Ország-világ

2005.04.07. 06:59

Kulka János kapta a színészóriás, Gábor Miklós díját

A Nemzeti Színház kedd esti III. Richard című előadása után Kulka János színművész kapta meg az idei Gábor Miklós-díjat.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Kulka János szívére szorítja a kitüntetést, tőle balra Blaskó Péter, jobbra Kaszás Attila és Udvaros Dorottya
[/caption]Az elismerés egy oklevélből, egy plakettből és 250 ezer forint készpénzből áll. A színészlegenda, Gábor Miklós özvegye, Vass Éva művésznő alapította. A megtisztelő címet minden évben egy-egy Shakespeare-darabban nyújtott legjobb férfi alakításért ítélik oda. – A díj mögött van néhány év, elég sok értelmes munka és az, hogy évente nincs túl sok Shakespeare-bemutató az országban – mondta Kulka János. – Életem első interjújában, amit éppen huszönöt éve, 1980-ban adtam, azt mondtam, hogy Gábor Miklós a kedvenc színészem. Ennek fényében különösen nagy megtisztelés számomra az elismerés – mesélte a színművész.

Kulka mint III. Richard egy Peugeot Cabrióval fenyegetőző, gátlástalan és hatalomvágyó gyermekgyilkost alakít. Bár édesanyja is méhe fekélyének tartja, a modern felfogású III. Richárd mégis csellel-gánccsal, gyilkossággal és ellentmondást nem tűrően érvényesíti akaratát.

Az előadás az egyik legszimpatikusabb Shakespeare-feldolgozás. Ha megnézi egy középiskolás, van esély rá, hogy nagyobb kedvvel veszi kezébe az eredeti művet. A legmodernebb színháztechnikai elemeket felvonultató látványelemek és a darab dinamikus lüktetése hozza igazán közel az új látásmódot a fiatalokhoz. Közben ugyanez válthat ki elutasítást az újjításokra kevésbé fogékonyakból. Mindenkinek ajánlott megnézni, hogy dönteni tudjon a vitában.

Kulka János

Budapest, 1958. november 11. 1981: Színház- és Filmművészeti Főiskola Díjai: Jászai Mari-díj (1989), Kritikusok díja (1989), Erzsébet-díj (1994), Greguss-díj (1994), Kritikusok díja (1995), Érdemes művész (1996)

1981: Színház- és Filmművészeti Főiskola

Díjai: Jászai Mari-díj (1989), Kritikusok díja (1989), Erzsébet-díj (1994), Greguss-díj (1994), Kritikusok díja (1995), Érdemes művész (1996) Kulka János szívére szorítja a kitüntetést, tőle balra Blaskó Péter, jobbra Kaszás Attila és Udvaros Dorottya -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában