Ország-világ

2005.04.20. 00:00

Magyar egyházi vezetőkről dönthet majd az új pápa

Sz. Sz.

Jelentős hatással lesz a magyar katolikus egyház vezetésében bekövetkező személyi változásokra az új pápa. Egy év alatt ugyanis két megyés püspök, Gyulai Endre és Konkoly István, valamint Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is távozhat tisztségéből. Amint ismert, a katolikus kánonjog szerint a 75. életévüket betöltőknek be kell nyújtaniuk hivatalukról való lemondásukat. Ezzel azonban nem szűnik meg automatikusan vezetői megbízatásuk, ugyanis a pápa dönt arról, hogy elfogadja-e a felajánlást. Ha igen, akkor Rómán múlik az, hogy kik kerülnek a magas tisztségekbe.

A várható személyi változások befolyásolják a 21 tagú katolikus püspöki konferencia összetételét is. Sokak szerint jelenleg a konzervatív egyházi vezetők vannak többségben, de ez könynyen megfordulhat, s tovább erősítheti Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pozícióit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában