Ország-világ

2005.04.28. 00:00

Meghiúsult a rabszöktetés

A látványos kommandós kíséretnek hála nem sikerült kiszabadítani Kardos Zoltánt, az aszódi rablás egyik feltételezett tettesét. Kardost a csapat eszének tartják társai, ezért akarják megszöktetni.

Jónás J.–Szemán L.

Információnk szerint hétfőn ki akarták szabadítani az aszódi félmilliárdos rablás egyik feltételezett tettesét, írtuk meg tegnap. Ismert, 2003. május 12-én egy pénzszállítót támadtak meg ismeretlen fegyveresek, tűz alá vették az autót és 481 millió forintot zsákmányoltak. Tíz gyanúsítottat elfogtak, köztük Kardos Zoltánt (31), ám három támadót a mai napig keresnek. Például azt a Pál Tibor (46), akiről úgy tudjuk, hogy már másodszor tervezte társa kiszabadítását. A rablással gyanúsítottak egy bandát alkotnak. Rendőrségi forrásunk szerint a tagok Kardos Zoltánt tartják a banda eszének, ezért szeretnék megszöktetni. A hétfőn történtek bizonyítják, hogy a bújkáló tagok komolyan is gondolják ezt. Az akció terve azonban kiszivárgott, és emiatt szállították át a férfit Baracskáról Vácra.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden mindent tagadott. Annak ellenére, hogy a Reggel munkatársa hétfő reggel a 2/A úton látta a konvojt. Azt sem ismerték el, hogy tudtak a szabadítási kísérletről, a támadás várható helyéről és annak az autónak a típusáról is, amellyel Pál tervezte az akciót.

Úgy tudjuk, hétfőn 6 óra 45 perckor indult el Baracskáról húsz rendőrautóval közel harminc kommadós kíséretében a páncélozott rabszállító. Helikopter is kísérte őket, pedig az esőben veszélyes volt a felszállás. Az M7-es bevezető szakaszán bekapcsolták a szirénákat és a kék lámpákat, áthajtottak az Erzsébet hídon, a Kerepesi úton, a Hungária körútról rátértek az M3-as autópályára. Onnan lehajtottak a 2/A autóútra, majd ott félúton három kísérő autó blokkolt egy olyan gépkocsit, amelyről az információ szólt. Az út szélén parkoló kocsi utasait, két nyugdíjast azonban nem vették őrizetbe. A konvoj tizenhét kísérő autója és a páncélozott rabszállító továbbhajtott.

Végül a rab gond nélkül ért Vácra. Úgy tudjuk, hogy Kardos „különösen veszélyes” minősítést kapott, így fokozottan figyelnek rá a börtönben.

Ötödszörre kapták el

Kiss Károlyt, a banda egyik tagját csak ötödszörre sikerült elfogni tavaly októberben. Négyszer az orruknál fogva vezette még a kommandósokat is, akik elől az egyik alkalommal kisgatyában futott el. A gyanúsítás szerint Kiss a szökésben lévő Pál Tiborral és Nagy Tiborral együtt személyesen rabolta ki Aszódon a pénzszállítót. A többi gyanúsított a háttérből segítette az akciót.

Boka különösen veszélyes bűnöző

Pál Tibor, azaz becenevén Boka különösen veszélyes bűnöző. A rendőrök szerint állandóan fegyvert hord magánál, és ha kell, használja is azt. Január 12-én fogták el Boka Romániából hazatérő unokatestvérét és két társát. A nyomozók még vizsgálják, hogy a rokont valóban Pál küldte volna haza azzal, hogy rendezze el Kiss Károly volt feleségének és az asszony új élettársának a sorsát. Egyes információk szerint Pál azt gondolja, hogy ők adták fel cimboráját. Ráadásul az asszony azonnal eladta azt a hatósági zár alól felszabadított tanyát, amit Kissel és Pállal együtt vettek korábban. Úgy tűnik, a bújkáló Páléknak elfogyott a pénze. Ez akár azt is jelentheti, hamarosan újabb bűncselekményt követnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában