Ország-világ

2005.04.18. 00:00

Mondok Árpád szerint a külföldi háttér kevés lenne a sikerhez

Üzleti partnereik között van többek között a Master Foods, a Nokia, a Sanoma, a Procter & Gamble. És – szinte a kezdetektől – a UPC és a HVB Bank. Nem csalódtak egymásban.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az ügyvezető igazgató jól ismeri a fogyasztókat. Mint mondja, kutatási költségvetése többszöröse legtöbb versenytársuk hasonló célú forrásainak.
[/caption]– Ahhoz képest, hogy a versenytársak java a 90-es évek elején már megérkezett, elég későn léptek a piacra.
– Igen, az 1997-es kezdés valóban nem mondható korainak. Helytálló a magyar közmondás: jobb későn, mint soha. Szűk tíz évvel az indulás után az MC Média ugyanis megtízszerezte a forgalmát. Az első év 600 millió forintja után tavaly 6,5 milliárd forint nettó forgalommal zártuk az évet.

– Mi az anyavállalat üzleti filozófiája?
– A helyi vezetéssel szembeni elvárás lényege az, hogy az adott ország társadalmi, gazdasági, kulturális viszonyainak alapos ismeretével hozzá tudjon járulni az általános nemzetközi tudáshoz.

– Igaz lehet-e az az állítás, hogy az anyacég világot átölelő kapcsolatrendszerének birtokában önök itt, Magyarországon tulajdonképpen már rosszat nem is tudnak csinálni?
– A nemzetközi kapcsolatrendszer nem hitbizomány, csupán lehetőség a kezünkben. Alap ahhoz, hogy helyben is építkezzünk. Semmi nem kötelezi ugyanis azokat a cégeket, amelyek az anyavállalatunk nemzetközi partnerei, hogy nálunk, Magyarországon is a Mediacom itteni vállalkozásával dolgozzanak.


– A médiaügynökségek piacán rendkívül éles a verseny. Miben tudnak önök többet nyújtani megbízóiknak?
– Mi olyan cég vagyunk, amely jobban ismeri a fogyasztókat. Kutatási költségvetésünk többszöröse annak az átlagnak, amit versenytársaink a piac megismerésére költenek. Ez az a többlet, amivel jobban tudjuk garantálni ügyfeleinknek marketingjük megtérülését és saját sikeres működésünket. Mindehhez természetesen a megismert fogyasztói rétegnek szánt pontosan, tömören, és közérthetően megfogalmazott üzenet is elengedhetetlen.

– Miként tudják dokumentálni, hogy az önök munkája révén adtak el többet az áruból?
– Üzleti modelleket készítünk, mint a BusinessPlanner vagy az Economiser. Ezek segítségével megérthetik ügyfeleink marketingtevékenységünk sikerességét. Javaslatunkra például az egyik nagyvállalat nagyobb mértékben tudta átalakítani telefonos
ügyfélszolgálatát a korábbihoz képest. Módszerünk alkalmazásával ugyanis kiszámíthatóbbá vált a hívások száma. Egy másik cég munkája hatékonyabbá vált, mert a várható fogyasztás területi alakulását előzetesen kiszámítottuk és eszerint alakítottuk a média- megjelenéseket. Így ugyanakkora költségvetésből több árut tudtak eladni. Oda szállítanak ugyanis többet belőle, ahol nagyobb fogyasztást jeleztünk előre. Ez tehát bejött.

– A cég eredményességének növelésében hogy veszi ki
a részét Mondok Árpád?
– Talán azzal, hogy jól megérzem az ügyfelek törekvéseit. Ezek pedig ritkán jelentkeznek egyértelmű szándékként. Ennek alapja a folyamatos tanulás, a háttéradatok állandó elemzése, statisztikák készítése és a folyamatos kapcsolattartás az ügyfelekkel.

– Egy jó ügynökségi vezető munkája hasonlítható egy befektetési alapkezelő tevékenységéhez?
– Sokban hasonlít a munkánk. Nekünk eltérő méretű cégek különböző jellegű termékeivel kell dolgoznunk úgy, hogy a legtöbbet ki lehessen hozni belőlük.

– Ön mindössze 34 éves, s egy sikeres vállalkozás élén áll, amely ráadásul most Horvátországban is irodát nyitott. Személy szerint is sikeresnek érzi magát?
– Igen! Mindig ezt a munkát szerettem volna végezni. S amikor a sors megadta, akkor bebizonyítottam, hogy képes vagyok eredményes is lenni benne. Hiszem, hogy még sok örömöt szerez nekem ez a foglalkozás. A szolgáltatásunk iránt ugyanis tartós kereslet mutatkozik szerte a világban.

- 1992: Zenith ügynökség, médiatervező

- 1994: Young&Rubicam, médiatervezési igazgató

- 1997: MC Mediacompany Budapest, ügyvezető igazgatóhelyettes

- 2000: MC Mediacompany Budapest, ügyvezető igazgató

- 2005: MC Mediacompany Budapest/Mediacom Zagreb – ügyvezető igazgató Család: Nagyon fontos számára. Két fia van, 5,5 és 1,5 évesek. Vallja, a hosszú távon működőképes család alapja egymás fejlesztése és határok

nélküli elfogadása.

Hobbi: A környezettudatos életvitel. Fagázzal fűt, napkollektorral melegíti a vizet. A szennyvizet házilag tisztítják. Lakóhelyén a kis közösség, hol utat javít, hol szemetet gyűjt az erdőben.

Utazás: Nem szeret utazni. Legjobban otthon érzi magát. Ugyanakkor kész arra, hogy a világ bármely sarkában otthont teremtsen.

Autó: Lancia Kappa. Nincs benne elektronika. Tágas és keveset fogyaszt.

Szabadidő: Otthon a családdal és a kutyával. Egy szép sárga labradorral. Jazz, ethno zene. Az ügyvezető igazgató jól ismeri a fogyasztókat. Mint mondja, kutatási költségvetése többszöröse legtöbb versenytársuk hasonló célú forrásainak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában