Ország-világ

2005.04.25. 00:00

MSZP–Fidesz: élesedő verseny, rengeteg bizonytalan szavazó

A múlt héten Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leváltotta Draskovics Tibor pénzügyminisztert, és helyébe Veres Jánost, korábbi kabinetfőnökét nevezte ki. Közvélemény-kutatásunkban arról kérdeztük a napilapvásárlókat, javul-e az ország gazdasági helyzete a pénzügyminiszter-váltás következtében.

BAMA

A válaszadók kicsivel több mint 17%-a gondolja úgy, hogy javul a helyzet, 46% válaszolta, hogy változatlan marad, és 18%-uk számít a gazdasági helyzet romlására. A nők és a férfiak azonos arányban gondolják, hogy javul az ország gazdasági helyzete, míg a férfiak nagyobb arányban adtak negatív választ.

Az egyes pártok szavazótáborának véleménye nagyon különböző erről a kérdésről. A Fidesz-szavazóknak csak 5%-a vár javulást, 34,5% szerint romlani fog az ország gazdasági helyzete, 54%-uk pedig nem számít változásra. Az MSZP-pártiaknál az optimisták aránya meghaladja a 44%-ot, 40% azt gondolja, hogy nem lesz változás, és alig több mint 1% válaszolta, hogy kedvezőtlen hatással lesz a gazdaságra a pénzügyminiszter-váltás.

Régiók szerint vizsgálva a véleményeket elmondhatjuk, hogy Dél-Dunántúlon optimistábbak a napilapvásárlók, mint a Dunántúl északi részén. Az ország északkeleti felében 10 százalékponttal magasabb azok aránya, akik javulást várnak (21,3%), mint a délkeleti régióban (11%). Budapesten az országos átlaghoz képest kevesebben mondták, hogy romlani fog a helyzet (16,5%).

Végzettségtől függetlenül körülbelül a válaszadók 17%-a mondta, hogy javulást vár a jövőben. A felsőfokú végzettségűek közül mondták a legkevesebben, hogy romlani fog a gazdaság állapota (mintegy 16,7%), a középfokú ás alapfokú végzettségűeknél ez az arány 2–3%-kal magasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában