Ország-világ

2005.04.09. 07:54

Negyvenezret bukhatunk

Egyharmadával növekedhet meg a négyfős család vízfogyasztása, ha egy rossz csapja van. A vízszerelők borsos árat szabnak, a vízművek saját javítószolgálatot tervez.

Bak Mihály

Ki gondolná, hogy egyetlen, kissé hibás konyhai vagy fürdőszobai csap havi közel háromezer forintot is „leúsztathat” a csatornán. Pedig a számok ezt mutatják. A budapesti napi félmillió köbméter fogyasztás mellett ez ugyan elenyésző, de a családi pénztárcáknak nem.

A vízszerelő cégeknek és mestereknek szemmel láthatóan nem üzlet egy olyan kis munka, mint a csapok javítása. A leendő megrendelőként felhívott szolgáltatók jól hallhatóan húzták a szájukat, amikor az árak iránt érdeklődtünk. A megkérdezettek nem kérnek kiszállási díjat, a javítást is magában foglaló ár viszont jellemzően öt- és nyolcezer forint körüli; számlás munka esetén ez még a 25 százalék áfával drágul. A felhasznált anyag hagyományos csapok esetében elhanyagolható tétel, pár száz forint. Egy korszerűbb, kerámiabetétes szerkezet viszont általában csak komplett belső cseréjével, hozzáértő ember által javítható. Ennek ára javításkor elérheti az ötezer forintot.

Jól látható tehát, hogy egy közepes kategóriájú modern csap is esetleg kevesebb pénzbe kerül, mint a javítás. A kisiparosok ellenérdekeltségét látva azonban a vízművek azt tervezi, hogy 2006-ban gyorsjavító szolgáltatást indít. Nem saját alkalmazottakkal, hanem szervizekkel megállapodva, jelentős ármérséklést tervezve.

Ötven százalékkal több

A Fővárosi Vízművekben készült kimutatás szerint egy közepesen csöpögő csap napi 310 liter vizet ereszt. Egy – szintén átlagosnak tekintett – négytagú család napi nem pazarló vízfogyasztása 600 liter. Ennek 50 százaléknyi túlfogyasztás a következménye. Ez a jelenlegi víz- és csatornadíjat alapul véve évente 41 ezer forint felesleges kiadás. A vízműveknél hozzátették: egy nagyon elhanyagolt csap még ennél is többet engedhet le hiábavalóan a csatornába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában