Ország-világ

2005.04.29. 09:13

Nincs uniós kisebbségpolitika

„Nagyon komoly hiányosság”, hogy az Európai Parlament (EP) nem súlyának megfelelően foglalkozik a nemzeti kisebbségek jogainak megsértésével – mondta Tabajdi Csaba Brüsszelben. Felszólalásában a szocialista képviselő az emberi jogok általános helyzetéről készült jelentéshez fűzött megjegyzéseket.

Toronyi A.

Tabajdi szerint a kisebbségek boldogulásához külön jogokra, kedvezményes bánásmódra van szükség. „Emberi jogok nélkül nincsenek kisebbségi jogok, de az emberi jogok szavatolása önmagában még nem garantálja a kisebbségek jogait.” Súlyos gondnak nevezte Tabajdi, hogy az EU-nak nincs kisebbségvédelmi normarendszere. Külön fejezetet kellene szentelni a nemzeti kisebbségekkel szemben elkövetett jogsértéseknek, mert „a világban keletkező konfliktusok jó része a nemzeti kisebbségek elleni erőszak, népirtás vagy más hátrányos megkülönböztetés miatt robban ki”.
A politikus elismerte, hogy a közép-európai új EU-tagok kisebbségi helyzetét előnyösen befolyásolta a csatlakozási folyamat. Brüsszel ugyanis ellenőrizte, számon kérte a jogok érvényesítését. Vissza kellene térni ehhez a gyakorlathoz, s erről a jövő évi jelentés már számot is adhatna.

Vészforgatókönyv

Az eddigi hírekkel ellentétben az Európai Bizottságnak mégis van elképzelése arra az esetre, ha az alkotmány megbukik a francia népszavazáson. Nyilatkozatában a közösség igazságügyi biztosa kifejtette: a belbiztonság és a védelem terén lesz lehetőség az együttműködésre – elfogadott alaptörvény híján is. Franco Frattini ugyanakkor elismerte: a francia elutasítás megakasztaná az európai fejlődés folyamatát. Nem ért egyet azzal a hozzáállással, hogy negatív francia döntés esetén némely tagállam lefújná a népszavazást. Az uniós alkotmány mellett érvelt a holland kormányfő csütörtökön a legnagyobb példányszámú holland napilapban, a De Telegraafban. Hollandiában június elsején tartanak vélemény-nyilvánító népszavazást.

Romahatározat

Az Európai Parlament elfogadta az európai romák helyzetével foglalkozó határozatot. A tervezet kidolgozásában, előterjesztésében kulcsszerepet játszottak az EP magyar képviselői. A dokumentum elfogadhatatlannak minősíti az európai gettósodás folyamatát, s lépéseket követel ennek megakadályozására. A határozati javaslatot az öt legnagyobb parlamenti frakció közösen nyújtotta be.

Elmaradt emberáradat

Több tízezer kelet-európai munkavállaló érkezett az EU tavalyi bővítése óta a munkapiacukat megnyitó tagországokba. A megjósolt tömegek viszont elmaradtak. Nincs adat arra, hogy a keleti tagországokból kizárólag a szociális juttatásokért utaznának a nyugati tagállamokba. Nagy-Britanniába 2004 decemberéig 133 ezer kelet-európai érkezett.

Franco Frattini ugyanakkor elismerte: a francia elutasítás megakasztaná az európai fejlődés folyamatát. Nem ért egyet azzal a hozzáállással, hogy negatív francia döntés esetén némely tagállam lefújná a népszavazást.

Az uniós alkotmány mellett érvelt a holland kormányfő csütörtökön a legnagyobb példányszámú holland napilapban, a De Telegraafban. Hollandiában június elsején tartanak vélemény-nyilvánító népszavazást. Romahatározat Az Európai Parlament elfogadta az európai romák helyzetével foglalkozó határozatot. A tervezet kidolgozásában, előterjesztésében kulcsszerepet játszottak az EP magyar képviselői. A dokumentum elfogadhatatlannak minősíti az európai gettósodás folyamatát, s lépéseket követel ennek megakadályozására. A határozati javaslatot az öt legnagyobb parlamenti frakció közösen nyújtotta be. Elmaradt emberáradat Több tízezer kelet-európai munkavállaló érkezett az EU tavalyi bővítése óta a munkapiacukat megnyitó tagországokba. A megjósolt tömegek viszont elmaradtak. Nincs adat arra, hogy a keleti tagországokból kizárólag a szociális juttatásokért utaznának a nyugati tagállamokba. Nagy-Britanniába 2004 decemberéig 133 ezer kelet-európai érkezett. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában