Ország-világ

2005.04.05. 07:22

Pénzes telefonhívás a világűrbe

Csupán egy tízjegyű számot kell tárcsázni, és máris megvan az esély az ufókkal való beszélgetésre. Az új szolgáltatást az Egyesült Államokban indították el a földön kívüli lények szerelmeseinek.

Tornai Szabolcs

Éjjal-nappal hívhatók az ufók és más földön kívüli lények a világ bármely pontjáról. Az új amerikai szolgáltatás nemrég kezdte meg működését. Az ufóhívőknek nincs más dolguk, mint tárcsázniuk egy tízjegyű amerikai számot (900-226-0300), és várniuk, hátha jelentkezik az űrből valaki. A szolgáltatás díja 3,99 dollár (766 Ft) percenként. Az üzenetet egy háromméteres parabolaantenna küldi az űrbe. A hívó hangja mélyen a tejútrendszerbe hatol, a becslések szerint négyszázmillió csillagrendszeren suhan át. A szolgáltatás kissé megmosolyogtató, de tudni kell, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkező kommunikációs szakemberek dolgoztak rajta öt éven át.

A világ első csillagközi kommunikációs rendszere, amelyet bárki bárhol és bármikor igénybe vehet, más lehetőségeket is kínál. Megkezdte működését a drótposta is. Csupán el kell látogatni az amerikai cég honlapjára (www.talktoaliens.com), és rá kell kattintani az „E-mail az űrbe” elnevezésű ikonra. Ezer karakter az üzenet maximális hossza. A szolgáltatás ára 19,95 dollár (3830 Ft), amelyben benne foglaltatik az igazoló okirat is. A cég szerint az igazolás „tökéletes ajándék” az ufók, a tudományos-fantasztikus művek és a csillagjóslás szerelmeseinek. Az érdeklődés meglehetősen nagy, mivel naponta ötven országból ötezer ember látogat el a szolgáltatás honlapjára. Hamarosan gyors „üzik”, digitális fotók és videofelvételek küldésére is lehetőség lesz.

A legelső kísérlet

RÁDIÓÜZENETET az emberiség először harminc évvel ezelőtt küldött a világűrbe. Az úgynevezett arecibói üzenetet az Arecibói Rádióteleszkóp indította útjára 1974. november 16-án Puerto Ricóból. Az üzenet az élet alapelemeinek atomszámát, a DNS kettős spirálját, a Naprendszer és az emberi test rajzát, valamint az arecibói csillagvizsgáló képét tartalmazta kódolt formában. Háromszáz méter átmérőjű parabolaantennával a kutatók azóta tüzetesen figyelik, hogy mikor érkezik válasz a csillagközi szomszédoktól.

a Naprendszer és az emberi test rajzát, valamint az arecibói csillagvizsgáló képét tartalmazta kódolt formában. Háromszáz méter átmérőjű parabolaantennával a kutatók azóta tüzetesen figyelik, hogy mikor érkezik válasz a csillagközi szomszédoktól. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában