Ország-világ

2005.04.27. 00:00

Pogány Judit, az állatok védőszentje

Az állatszeretetet nem lehet elég korán kezdeni. Legbiztosabb módszer, ha beleszületik az ember.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="173"] „Ha egy állat a küszöbünkig eljut, biztos lehet benne, hogy hozzánk tartozik”
[/caption]– Szüleim arra tanítottak, hogy az állat teljes értékű családtag – mesél a szeretet eredetéről Pogány Judit. Ötéves volt, amikor Murci, a koros pumi kutyus elpusztult. Papagáját pedig egy macska vadászta le a válláról. Ahogy cseperedett, úgy nőtt benne az állatszeretet. Annyira, hogy a kóbor kutyák-macskák körében szállóigévé vált: „nincs otthonod? Irány Pogány Judit háza!” Teltek-múltak az évek, jöttek-mentek a négylábúak, repültek a szárnyasok. Családtaggá vált nyuszi, gyöngytyúk, két gyönyörű, hullámos, mahagóni bundájú ír szetter. Meg ne feledkezzünk valahogyan a mocsári teknősről! Tisztességes, úri neve is volt: Jónásnak hívták. Aki élt és mozgott, legyet és szúnyogot fogott neki.

– Robi eleinte nehezebben barátkozott velük, aztán belejött. – Állatfüggő felesége mellett Koltai Róbert is kedvencet szemelt ki magának: Marci cicát. „Ha egy állat a küszöbünkig eljut, biztos lehet benne, hogy hozzánk tartozik” – sűríti egy mondatba az állatfarm eredetét a Koltai-mondás. Történt egyszer, hogy a színészházaspár házát kirabolták. – Vettünk egy betörőbiztos komondort. És kaptunk egy kuvaszt. Na, pont ezt a kettőt nem lenne szabad együtt tartani. Mindketten fiúk. Van ám féltékenykedés, verekedés – de az idő nagy úr, kénytelen egymáshoz szokni Huba és Bence. Huba, a kuvasz, kisebb és gyengébb, mégis ő a komolyabb. Harmadiknak ott van Aliz, őt se illik kirekeszteni. Nincs könnyű dolguk, a csivava a macskáknál is kisebb.

Komoly gond a létszámellenőrzés. Ez idő tájt a Koltai–Pogány-tanyán tíz cica, három kutya, egy papagáj és egy kakadu lakik. Állati békességben.

Pogány Judit

Született: Kaposvár, 1944. szeptember 10. 1965-től a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja Közben 1978–1980: Nemzeti Színház 1994-től szabadfoglalkozású Díjai: Jászai Mari-díj, érdemes művész, Komor-gyűrű, legjobb női alakítás Szerepei: színpadon és filmvásznon megszámlálha-tatlanul sok műben játszott Rendezése: Nass

1965-től a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja

Közben 1978–1980: Nemzeti Színház

1994-től szabadfoglalkozású

Díjai: Jászai Mari-díj, érdemes művész, Komor-gyűrű, legjobb női alakítás

Szerepei: színpadon és filmvásznon megszámlálha-tatlanul sok műben játszott

Rendezése: Nass „Ha egy állat a küszöbünkig eljut, biztos lehet benne, hogy hozzánk tartozik” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában