Ország-világ

2005.04.13. 08:31

Rejtett erőszakról árulkodik a motyogás

Szavaink dalolhatnak, sírhatnak, csilingelhetnek, attól függően, hogy örülünk, dühöngünk, bánkódunk vagy nevetünk. Tekintetünk és testtartásunk mellett hanghordozásunk is sokat elárul személyiségünkről.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Előfordulhat, hogy hangunk a másikban kellemetlen érzést ébreszt
[/caption]A szavak érzelmi töltése nem mérhető, de hatásuk különböző. Ha valaki nem őszinte, hazudik, színlel, egyszer csak megbicsaklik a hangja. Könnyen észrevehető, hogy nem szívből beszél.

Eredendően nincs rossz hangszín, csupán a másik félben, a hallgatóban kelthetünk eltérő, kellemes vagy éppen ellenszenves érzelmeket – állítja Kormos Zsuzsanna pszichológus. A szakember szerint megfelelő módszerekkel lehet segíteni az embereknek abban, hogy a túlzott érzelmi kitöréseket képesek legyenek megfelelő higgadtsággal kezelni. Ha ez sikerül, a páciens hanghordozása is megváltozik.

Selypítés - Előfordul, hogy valaki egy élménye elmesélése közben hirtelen selypíteni kezd. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy tudat alatt kisgyermekkorában átélt megrázkódtatás hatása alá került.

Fejhangon - A hátterében érzelmi üresség rejlik. A fejhang jelentése: nekem van igazam, és kész!

Éneklés - Az elnyújtott szavak felkeltik figyelmünket, de általában hiába. Az ilyen beszéd csupa lebegtetés, üresjárat. Nehéz kiszűrni belőle a lényeget.

Motyogás - Rejtett erőszakról árulkodik a hanyag hangképzés, mert fokozott figyelmet követel. Ha környezete nem áll rá a megértéséhez szükséges fülhegyezésre, általában sértetten reagál.

Senkit ne ítéljünk meg hanghordozása alapján!

Kormos Zsuzsanna pszichológus: Elképzelhető, hogy valaki indulatosan beszél, de belül nem éli át a feltételezett érzelmet. Mégis érdemes odafigyelni a megváltozott hanglejtésre, következtethetünk belőle a másikban lejátszódó lelki folyamatra. A hangjánál tisztább képet nyújt egy emberről, ha megismerjük gondolatait. Lehet nagyon kellemes a hangja, mégis kiderülhet, hogy belső tulajdonságai miatt nem tudjuk elfogadni. Ismerjük meg a másikat alaposan, ne csak hanglejtése, hanghordozása alapján ítélkezzünk fölötte!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában