Ország-világ

2005.04.22. 00:00

Szökésben a csapat esze

Az üzemanyagtolvaj bűnszervezet irányítóját és több tagját is keresik a rendőrök. Egy-négymillió liter benzint lophattak el Százhalombattáról. Már a vámőrség is nyomoz.

Szemán László

Tegnapi számunkban már beszámoltunk a legújabb Mol-botrányról. Megírtuk, legalább egymillió liter benzint lophattak el azok a tolvajok, akiknek egy részét kedden hajnalban kommandósok fogták el a százhalombattai olajfinomító területén. Ez minimum 160 millió forintos adómentes bevételt jelentett a bűnözőknek. A zsákmányt pontosan megbecsülni sem tudják.

Legfrissebb értesülésünk szerint ugyanis ez az egymillió liter, egy éves lopássorozat eredménye volt. Ám meg nem erősített, igaz, nem is cáfolt hírünk szerint a tolvajok legalább négy éve fosztogatták a Mol legnagyobb olajfinomítóját. Ez pedig négymillió liter benzint és legalább 640 milliós tiszta bevételt jelentett a tolvajszervezetnek. A rendőrség továbbra sem árul el részleteket, mondván: ma várható sajtótájékoztató az ügyről.

Úgy tudjuk, hogy a kommandós akció elől többen is megszöktek. A roham kezdetekor egyszerűen elszaladtak és eltűntek a hatalmas üzem területén. Vélhetően köztük volt a tolvajbanda vezetője is. Egyes hírek szerint ő nem csak a lopást szervezte és irányította, hanem az üzemanyag értékesítését is. A kilopott benzin nagy részét Ercsi mellett, egy műhely telephelyén lévő földbe ásott tartályokba fejtették át. Innen szállították el a még ismeretlen vevők. A bűnszervezet irányítója a vevőkkel az ercsi kamionterminálon kötötte meg az üzletet. Különös módon a helyi rendőröket nem vonták be a nyomozásba. Bár azt egyelőre hivatalosan cáfolják, hogy rendőr és vámos is lett volna a bűnözők között. Ám úgy értesültünk, a vizsgálatot ebbe az irányba is kiterjesztették.

Vámosok is keresik az üzemanyagtolvajokat

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedd óta együttműködik a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága(VPOP) különleges ügyek főosztályával. A vámosok jövedéki ellenőrzést tartottak a tartályoknak helyt adó vállalkozásnál, erősítette meg a Reggelnek a VPOP illetékese. Úgy tudjuk, nagyobb mennyiségű tisztázatlan eredetű benzint találtak a tartályokban. Várhatóan több száz milliós jövedéki bírságot szabnak majd ki a felelősökre. Közben az NNI-nél még gőzerővel nyomoznak. Keresik a bűnszervezet irányítóját, és megszökött tagjait, valamint az orgazdák egy részét.

A vámosok jövedéki ellenőrzést tartottak a tartályoknak helyt adó vállalkozásnál, erősítette meg a Reggelnek a VPOP illetékese. Úgy tudjuk, nagyobb mennyiségű tisztázatlan eredetű benzint találtak a tartályokban. Várhatóan több száz milliós jövedéki bírságot szabnak majd ki a felelősökre.

Közben az NNI-nél még gőzerővel nyomoznak. Keresik a bűnszervezet irányítóját, és megszökött tagjait, valamint az orgazdák egy részét. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában