Ország-világ

2005.04.14. 00:00

Tesztlapok a rács mögött

Jelenleg egy központi telephelyen fegyveres őrök vigyázzák az érettségi feladatlapokat. A kérdés az, hogy az iskolák képesek lesznek-e garantálni a biztonságot.

Tibay Gábor

A kétszintű érettségi-felvételi rendszer bevezetésével a vizsgák lebonyolításának rendje is változik. Idáig kevesebb tárgyból kellett írásban beszámolni, ráadásul eddig a kidolgozandó magyar- és matematikatételeket a televízióban és a rádióban ismertették. Mostantól azonban minden vizsgázó kész feladatlapokat kap; ennek megfelelően az iskoláknak a tesztek elhelyezéséről, napokig való tárolásáról és őrzéséről kell gondoskodniuk. Ráadásul az előírások meglehetősen szigorúak. Így, egyebek mellett biztonsági zárral felszerelt, berácsozott ablakokkal rendelkező termekben kell elhelyezni a szigorúan titkos iratokat tartalmazó dobozokat. Tény viszont, hogy az effajta körülmények megteremtésére nem mindenhol áll rendelkezésre elegendő pénz.

A lapunk által megkérdezett gimnáziumok többségében szükségmegoldásokat alkalmaznak. Kénytelenek e célra kiürített tanteremben, raktárban elhelyezni a teszteket rejtő  ládákat. Ezeket – a vizsgák időpontjától függően – minimum egy hétig kell őrizniük. – Az új rendszerben valóban nő a tesztlapok kikerülésének kockázata – mondta el kérdésünkre Szebedy Tas, a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke, a Városmajori Gimnázium igazgatója. Mint mondja, a lapokat elvileg a pénztárakhoz hasonló biztonságú helyen kellene tárolni, de az idei tesztcsomag már nem fér bele egy egyszerű páncélszekrénybe: az iskolák többsége pedig egyáltalán nem rendelkezik speciális tárolóhelyiségekkel. Szebedy Tas szerint nem megoldott a megnövekedett feladatok finanszírozása sem.

– Mivel az iskolák figyelmét jó időben, külön körlevélben is felhívtuk az idei érettségi vizsgák különleges jellemzőire, várhatóan kiemelt figyelmet szentelnek majd a tesztlapok kezelésének – mondta el lapunknak Pongrácz László, a vizsgákat bonyolító Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) igazgatóhelyettese. A szakember bizakodó: úgy véli, bár a tesztlapok valóban jelentős számúak, mindez egyetlen intézményben sem okozhat megoldhatatlan nehézségeket.

A vizsgaközpont természetesen tökéletesen tisztában van azzal, hogy ha csupán egyetlen feladatlap is illetéktelen kezekbe kerül,  az országosan felboríthatja az érettségi rendjét. Éppen ezért, mint megtudtuk, az OKÉV egy vészforgatókönyvvel is rendelkezik.

Több mint százezren érettségiznek az idén

Országosan több mint ezer helyen tartanak érettségit. Összesen több mint 116 ezren jelentkeztek a megmérettetésre: közép- és emelt szinten több mint 480 ezer vizsgát kell lebonyolítani. Középszinten például csak magyarból és matematikából mintegy 87-87 ezer diák tölt ki tesztet. Mivel az érettségi idéntől felvételi vizsga, a legtöbb tárgyból írásban is számot kell adni a megszerzett tudásról. Így például, az eddigiektől eltérően feladatlapot kell kitölteni történelemből, földrajzból vagy biológiából.

Tibay Gábor Több mint százezren érettségiznek az idén Országosan több mint ezer helyen tartanak érettségit. Összesen több mint 116 ezren jelentkeztek a megmérettetésre: közép- és emelt szinten több mint 480 ezer vizsgát kell lebonyolítani. Középszinten például csak magyarból és matematikából mintegy 87-87 ezer diák tölt ki tesztet. Mivel az érettségi idéntől felvételi vizsga, a legtöbb tárgyból írásban is számot kell adni a megszerzett tudásról. Így például, az eddigiektől eltérően feladatlapot kell kitölteni történelemből, földrajzból vagy biológiából. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában