Ország-világ

2005.04.12. 00:00

Tisztítják a tétényi talajt

Megkezdődött a volt Metallochemia gyártelepet övező családi házak kertjeiben a talajcsere. A csaknem száz éven keresztül működő, egykori nagytétényi üzemből hosszú időn át rákkeltő anyagok kerültek a környezetbe.

Vultur Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter tegnap munkagépre ült, hogy elindítsa a kármentesítést
[/caption]A nehézfémeket tartalmazó por évtizedek alatt a Metallochemia gyár környékén ezer kert földjét szennyezte be. Néhol csak húsz centiméteren, de van, ahol három méter mélységig kell kicserélni a földet. A szennyezés helyenként úgy jutott a kertekbe, hogy a salakanyagot a tulajdonos gödrök feltöltésére a kertjébe hordta. Leggyakrabban azonban a gyár területéről a szél hordta szét a rákkeltő anyagot. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a gyártelepen tett látogatása után maga is részt vett az egyik kertben a munkálatokban. A gyár és a környező területek rendbe tételére összesen 12 milliárd forintot fordítanak – mondta el a miniszter.

– A kármentesítés három évig tart majd – mondta el a munkálatokat végző Vegyépszer Rt. vezérigazgatója, Tímár Gyula. Öszszesen 640 ezer köbméter földet kell kicserélniük. – Igyekszünk minden fát, cserjét megmenteni, és a talajcsere után eredeti helyére visszaültetni. Műszerekkel megmérjük, valóban megszűnt-e a szennyezés. Egy-egy kerttel megközelítőleg öt-hat nap alatt végzünk.

Bogó Ágnes kertjében tiszta a föld

A szennyezett talaj kiásása, majd a tiszta föld beöntése után a környezetvédelmi miniszter úthengerre ült, hogy a friss talajt elegyengesse Bogó Ágnes kertjében. Az egyik helyi zöldszervezet vezetőjeként másfél évtizede küzd azért, hogy a szennyezést megszüntessék. – A talajcsere után végre megint lehet zöldséget termeszteni. Örülök, hogy az unokámat kiengedhetem a kertbe.

Vultur Csaba Bogó Ágnes kertjében tiszta a föld A szennyezett talaj kiásása, majd a tiszta föld beöntése után a környezetvédelmi miniszter úthengerre ült, hogy a friss talajt elegyengesse Bogó Ágnes kertjében. Az egyik helyi zöldszervezet vezetőjeként másfél évtizede küzd azért, hogy a szennyezést megszüntessék. – A talajcsere után végre megint lehet zöldséget termeszteni. Örülök, hogy az unokámat kiengedhetem a kertbe. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter tegnap munkagépre ült, hogy elindítsa a kármentesítést -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában