Ország-világ

2005.04.29. 08:58

Titkos rendőrségi találka

Lapunk értesülése szerint a hét évvel ezelőtti, Aranykéz utcai robbantás után szupertitkos rendőrségi találkozót tartottak.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az Aranykéz utca a robbanás után. Négy nappal később már pontos információkat kaptak a hatóságok.
[/caption]Leporolták az 1998. július 2-i Aranykéz utcai merénylet aktáit a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI), értesült a Reggel. Hogy miért, arról nem nyilatkoznak.Az Aranykéz utcában lopott iratokkal vásárolt kis Polskiba rejtett pokolgéppel ölték meg Boross „Óriás” Tamást, a magyar alvilág erős emberét. Három ártatlan járókelő is meghalt.
Az aktákat a BRFK-ról kérette be az NNI néhány hete. Összevetik az információkat egy sor másik megoldatlan, 1998-ban történt robbantással, illetve kísérlettel. Így a Torgyán József háza, a Szájer József lakása és
a Fidesz Lendvai utcai székháza elleni támadásokkal. Vizsgálják, hogy volt-e köze a történtekhez a fegyvercsempészet és emberölés előkészülete miatt hétfőn bíróság elé álló társaságnak.
A magyar és a szlovák rendőrség valamennyi merényletet az azóta is keresett Josef Rohácnak (49) és bandájának tulajdonítja. A kis Polskit megvásároló Josef Hamalát időközben odahaza egy telefonfülkével együtt felrobbantották. A Meciar-féle szlovák titkosszolgálattal (SIS) együttműködő Rohácot legutóbb Balassagyarmat térségében, szlovák oldalon, egy majorban látták. Ám a kommandósok elől megszökött.
Pozsonyi információnk szerint az Aranykéz utcai robbantás után négy nappal már mindkét ország hatóságainak pontos információi voltak az elkövetőkről. Sőt arról is, hogy név szerint melyik szlovák tiszt adta a robbanóanyagot Rohácéknak. A magyar és a szlovák hatóságok magas rangú vezetői kétnapos egyeztetést tartottak minderről egy monori panzióban. Az ott felvett 48 órás hanganyagból mindössze egy- órányi anyagot kaptak meg végül a nyomozásban közvetlenül részt vevő magyar rendőrök.

Rohác részt vett az Omega fedőnevű akcióban

Az SME című szlovák magazin azóta sem cáfolt információi szerint a SIS három vonalon is „dolgozott” Magyarországra Meciar elnöksége idején. Ellenőrizték kereskedelmünket, adatokat gyűjtöttek vízlépcsőügyben, az Omega fedőnevű akcióban pedig robbantásokat követtek el hazánkban. A destabilizációs műveletekben vett részt a szlovák szervezett bűnözés részéről Josef Rohác és bandája is. Ezt a társaságot dokumentáltan támogatta a rendszerváltás előtti csehszlovák titkosszolgálat több tagja is. Rohacot Sátor Lajos alvezérének tartják a szlovák rendőrök. Sátor megbízásából 1999 márciusában a duna-szerdahelyi Fontana bárban lemészárolták a Pápay-csoport főnökét és kilenc tagját. Pápay komoly magyar bűnözői kapcsolatokkal rendelkezett, akik közül sokan már nem élnek.

a SIS három vonalon is „dolgozott” Magyarországra Meciar elnöksége idején.

Ellenőrizték kereskedelmünket, adatokat gyűjtöttek vízlépcsőügyben, az Omega fedőnevű akcióban pedig robbantásokat követtek el hazánkban.

A destabilizációs műveletekben vett részt a szlovák szervezett bűnözés részéről Josef Rohác és bandája is. Ezt a társaságot dokumentáltan támogatta a rendszerváltás előtti csehszlovák titkosszolgálat több tagja is.

Rohacot Sátor Lajos alvezérének tartják a szlovák rendőrök. Sátor megbízásából 1999 márciusában a duna-szerdahelyi Fontana bárban lemészárolták a Pápay-csoport főnökét és kilenc tagját. Pápay komoly magyar bűnözői kapcsolatokkal rendelkezett, akik közül sokan már nem élnek. Az Aranykéz utca a robbanás után. Négy nappal később már pontos információkat kaptak a hatóságok. Az Aranykéz utca a robbanás után. Négy nappal később már pontos információkat kaptak a hatóságok. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában