Ország-világ

2005.04.22. 00:00

Több jogot kapnak az utasok

Ha a Külügyminisztérium nem ajánlja egy adott országba az utazást, az utas elállhat a már megkötött szerződéstől. Az iroda köteles a pénzt visszafizetni.

Bán Károly

A természeti katasztrófák kapcsán lemondott utak viták sorozatát indították el az irodák és az utasok között. A szabályok a jövőben egyértelműek lesznek. A döntőbíró a Külügyminisztérium. Ha a tárca hivatalos közleményt ad ki arról, nem ajánlja az utazást valamelyik országba, az irodáknak vissza kell fizetniük az utasok által befizetett pénzt. Felajánlhatnak csereutat is, ezt az utas nem köteles elfogadni. A napokban az egyiptomi robbantásos merényletek után elterjedt,  a Külügyminisztérium nem ajánlja az utazást, de mint megtudtuk, ez csupán figyelmeztetés volt az egyénileg utazók számára, nem hivatalos ajánlás.

Rengeteg jogvitára adott okot az is, hogy az egyes országokban eltérőek a szállodák komfortfokozatának szabványai. Mást jelent a három csillag mondjuk Horvátországban, mint Törökországban, nem is szólva mondjuk a dél-amerikai országokról. Nos, a kormány most született rendelete szerint az irodáknak kötelességük lesz tájékoztatni az utasokat a besorolások pontos tartalmáról. Feltéve persze, ha az eltér a magyar szabványtól. Lényegében tehát valamennyi célország esetében, hisz még az Európai Unióban sem egységesek a komfortfokozatok szabályai.

Lényeges módosítás továbbá, hogy nyilvánossá válnak az utazási irodák adatai, ami az utasok biztonságát növeli. Ezek az adatok az Engedélyezési Hivatal honlapján megtekinthetők lesznek. Leginkább növeli az utasok biztonságát, hogy immár a belföldi utazásszervezőknek is letétbe kell helyezniük minimum 500 ezer forintot az esetleges károk megtérítésére.

A csillagok nem igazítanak el a szállodák között

A szállodák besorolása szempontjából a csillagok száma önmagában nem igazítja el az utasokat – mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A szövetség ezért azt javasolta, hogy az utazási irodák minden esetben a hotelek pontos adatairól, a szobák felszereltségéről, méretéről, fekvéséről és a szobákhoz kapcsolódó szolgáltatásokról nyújtsanak információt. Ha ez így történne, nem érné meglepetés a vendéget, s a jogviták is könnyebben eldönthetővé válnak. Nagyon fontos, hogy a jövőben az utasok meggyőződhetnek az összes hivatalos iroda vagyoni helyzetéről is.

Különbségek vannak azonos kategórián belül

Horvátország Hotel Sol Koralj **** Szolgáltatásai: étterem, bár, kávézó, parkoló, külső és belső medence, gyermekmedence, szauna, fitnesz, masszázs, teniszpályák, tenisziskola, csónakbérlés, vízi sportok, miniklub gyerekeknek. A szobák légkondicionáltak, erkélyesek, telefonnal, értékmegőrzővel és tv-vel felszereltek. Svédasztalos reggelit, vacsorát kínál. Görögország Hotel Afroditi **** A 64 szobás szálloda 50 m-re található a tengerparttól. Az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a pihenésre vágyóknak: étterem, bár, úszómedence, gyermekmedence. Szobáihoz: légkondicionáló, tv, hűtő, telefon, széf (térítés ellenében), terasz vagy erkély tartozik. Görög besorolás szerint „A” kategóriás szálloda.

az utas elállhat a már megkötött szerződéstől. Az iroda köteles a pénzt visszafizetni. Bán Károly A csillagok nem igazítanak el a szállodák között A szállodák besorolása szempontjából a csillagok száma önmagában nem igazítja el az utasokat – mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. A szövetség ezért azt javasolta, hogy az utazási irodák minden esetben a hotelek pontos adatairól,

a szobák felszereltségéről, méretéről, fekvéséről és a szobákhoz kapcsolódó szolgáltatásokról nyújtsanak információt. Ha ez így történne, nem érné meglepetés a vendéget, s a jogviták is könnyebben eldönthetővé válnak. Nagyon fontos, hogy a jövőben az utasok meggyőződhetnek az összes hivatalos iroda vagyoni helyzetéről is. Különbségek vannak azonos kategórián belül Horvátország

Hotel Sol Koralj ****

Szolgáltatásai: étterem, bár, kávézó, parkoló, külső és belső medence, gyermekmedence, szauna, fitnesz, masszázs, teniszpályák, tenisziskola, csónakbérlés, vízi sportok, miniklub gyerekeknek. A szobák légkondicionáltak, erkélyesek, telefonnal, értékmegőrzővel és tv-vel felszereltek. Svédasztalos reggelit, vacsorát kínál.

Görögország

Hotel Afroditi ****

A 64 szobás szálloda 50 m-re található a tengerparttól.

Az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a pihenésre vágyóknak: étterem, bár, úszómedence, gyermekmedence. Szobáihoz: légkondicionáló, tv, hűtő, telefon, széf (térítés ellenében),

terasz vagy erkély tartozik. Görög besorolás szerint „A”

kategóriás szálloda. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában