Ország-világ

2005.04.08. 00:00

Tovább szívhatjuk a pollendús nyári levegőt

Árvay N. Tivadar

DRASZTIKUS változást ígért a kormány parlagfűügyben – választási programjában is –, hát most megkaptuk. Németh Imre földművelésügyi miniszter visszavonta a parlagfű elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot.

HOGY IS VAN EZ? A kormány március 16-i ülésén fogadta el a tervezetet, hogy azt az Országgyűlés elé terjessze. Batiz András kormányszóvivő az ülést követően egyértelművé tette: politikusaink átérzik a probléma súlyát. Az illetékesek tudják, hogy a gyomnövény „egyre nagyobb területet vesz birtokba az országban”. Emiatt a „döntően parlagfű okozta allergia népbetegséggé vált”. Döntéshozóink azzal is tisztában vannak, hogy a szapora gaz „milliárdos károkat okoz”, és megfelelő intézkedések nélkül „15 éven belül minden második magyar embert érintheti” a betegség.

TUDJÁK, MIÉRT BUKOTT meg a tervezet? Mert Magda Sándor, és az általa vezetett mezőgazdasági kabinet nem értett egyet azzal, hogy a földeken tenyésző gyom mennyiségét a földhivatalok mérjék fel a növényvédelmi állomások helyett. No meg azért, mert mégsem lenne ildomos, ha csak azt a szegény parlagfüvet szekálnánk, miközben a nyárfa, a lándzsás útifű és társaik vígan tenyészhetnek. Na, erre varrjanak gombot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában