Ország-világ

2005.05.23. 01:07

A bírók segítettek eldönteni a Dominót

A Domino második nápolyi meccsén is a hosszabbítás döntött, a kétszer háromperces ráadásban a Posillipo volt a jobb (9-8), s ezzel megnyerte az Euroligát.

Malonyai Péter

A hozzáértők szerint csak jót tett a Domino-BHSE-nek, hogy drámai csatában, hosszabbítás után jutott be az Euroliga döntőjébe a Jug Dubrovnik ellen. A csapat ugyanis hetek óta nem játszott komoly meccset, s az, hogy képes volt vesztett állásból talpra állni, csak növelte a klasszisok önbizalmát. Nos, ami a CN Posillipo Napoli elleni szombati finálét illeti, az első percek mindenképpen alátámasztották a szakembereket. Másfél perc sem telt el, s máris 2-0-ra vezetett a csapat, köszönhetően Molnár Tamás rafinált centergóljának és Biros Péter előnyból lőtt találatának. S noha a házigazda nápolyiak meglehetősen hamar kiegyenlítettek, a tény nem zavarta meg a magyar bajnokot.

Olyannyira, hogy hiába estek szinte fölváltva a gólok, rendre a Domino vezetett, a harmadik negyed után már két góllal. Ráadásul az olaszok a második és a harmadik felvonásban egyetlen egyszer sem találtak a kapuba, így jó eséllyel vágott neki a magyar csapat a negyedik negyednek. A ráadás első felében még nem volt semmi gond (egy gól itt, egy gól ott), a második három percben aztán érvényesült a hazai pálya előnye. A görög, spanyol bírókettős fölrúgta az íratlan szabályokat, és több lehetőséget adott az olaszoknak. Két előnyt kapott a Posillipo, a Domino egyet sem, az ilyesmi nem szokás akkor, ha a játékvezetők – ahogy illik – minden áron igyekeznek elkerülni azt, hogy ők döntsék el a meccset. A történtekhez hozzátartozik még, hogy a rendes játékidő végére valamennyi magyar bekk (Paján Viktor, Vári Attila, Kovács Olivér) kipontozódott, márpedig szükségvédőkkel nehéz útját állni egy hazai medencében játszó csapatnak. A Posillipo élt is a lehetőséggel, egy fórt belőtt, és ezzel kupagyőztes lett.

Igaza lehet Kovács István edzőnek abban, hogy rendre jókor kapta meg az emberelőnyöket a nápolyi csapat, s abban is lehet igazság, hogy minden úgy volt előre megírva, ahogy történt, de ne feledjük: a Domino 17 emberelőnyt kapott a 34 perc során, s mindössze 3 gólt lőtt belőle (igaz, a nápolyiak mérlege sem valami pompás: 14/5). A remeklő Szívós Márton véleménye is természetes („Ha így haladunk, meghal a póló”), s az is, hogy a végén Kiss Gergő szóvá tette a zsürinél a bíráskodást, de a lényeghez az is hozzátartozik, hogy a Dominónak az „előre megírt” forgatókönyv ellenére is volt esélye arra, hogy győzzön.

A csapat mindent megtett a címvédésért, tisztelet érte, most ennyire futotta. Tanulság: aki Európa legjobbja akar lenni, mindent le kell győznie: az ellenfeleket, önmagát, a körülményeket. Persze, ezt tudta mindenki a nápolyi négyes döntő előtt is. – Meg kell tanulnunk a csodatevést is – vonta le a tanulságot Kiss Gergő. Igaza van. Néha arra is szükség van – mint volt az athéni olimpiai döntőben, tavaly augusztusban. A csodához azonban pólóban a sportdiplomácia sem árt – ebben pedig igencsak vékony a legendás magyar vízilabda.

A 3. helyért: Pro Recco (olasz)–Jug Dubrovnik (horvát) 11-7 (3-2, 4-1, 2-1, 2-3). Scandone-uszoda, 1800 néző, vezette: Tulga (török), Margeta (szlovén). Gólok: Vujaszinovics, Calcaterra, Madaras 3-3, Szavics, Mannai 1-1, illetve Fatovic, Buslje, Karac 2-2,

Krzic 1. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában