Ország-világ

2005.05.13. 00:00

A borravalóadóból felszolgálói díj lett

Fellélegezhetnek a vendéglátóipar szereplői, akiket mint derült égből villámcsapás ért a hír, hogy megadóztatják a borravalót. Tegnap ugyanis egymás tenyerébe csaptak a kormány és a vendéglátósok képviselői, s megállapodtak az intézményesített szervízdíj adóztatásában.

B. K.

Eszerint a vendéglátóhelyi felszolgálás díja maximum 15 százalék lehet, s az általános forgalmi adó megfizetését követően az étteremtulajdonosok ezt a pénzt szétoszthatják az alkalmazottak között. A pincérek, szakácsok pedig, akik így szereznek pluszpénzt, jövedelmük után 15 százalék járulékot lesznek kötelesek megfizetni. Ők is jól járnak, vélik a megegyezést tető alá hozók, mert az így szerzett jövedelem nyugdíjalapjukba is beszámít majd. Az érdekképviseletek üdvözölték az elképzelést, s úgy nyilatkoztak, ez a megoldás anélkül fehéríti a gazdaságot, a vendéglátóipart, hogy többletterheket róna a vállalkozásokra.

A kormány képviselői is vállalkozóbarátnak nevezték ezt a megoldást, amely asztalra teszi az eddig jobbára zsebbe tett jövedelmet. Hisz a vendéglőknek csupán az általános forgalmi adót kell megfizetniük a szervízdíj után, bérjárulékot egyáltalán nem kell fizetniük. Igaz, Kolber István tárca nélküli miniszter úgy foglalt állást, hogy a szervízdíj és a borravaló nem tévesztendő össze. A szervízdíj felszámítása ugyanis kötelező, amennyiben az az étlapon fel van tüntetve, míg a borravaló továbbra is az elégedett vendég önkéntes adománya marad, ami után a pincérnek, szakácsnak, konyhalánynak, s egyáltalán mindenkinek, aki részesül belőle, az érvényes adószabályok szerint kell adózniuk. A borravaló megadóztatásnak kormányfői terve így jó nagy gellert kapott, mielőtt egyáltalán a parlament asztalára kerülhetett volna az erről szóló törvényjavaslat.

Igaz, a tárgyaló felek arra nem tértek ki, hogyha a felszolgálás diját beépítik az árba, akkor miért kéne még a vendégnek külön borravalót is adni? A felszolgálói díjat még az idén bevezetik, jelentette be Katona Béla, az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának tagja. Arra nem tért ki a megállapodás, hogy a vendéglőket mi teszi érdekeltté abban, hogy a felszolgálói díjat bevezessék.

B. K. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában