Ország-világ

2005.05.05. 07:25

A hordozható kép- és zenegépek

Napjaink, és különösen a tavasz legnépszerűbb szórakoztató-elektronikai termékei az mp3-lejátszók. Az internetes számítástechnikai áruházak is e készülékek hirdetéseivel bombáznak. A lejátszók kapacitása hónapról hónapra nő, áruk ugyanilyen tempóban csökken.

Bóta Barnabás

[caption id="" align="alignleft" width="296"] A legújabb hordozható zenelejátszó készülékekben nincsenek sérülékeny, mozgó alkatrészek, ezért nem kell úgy bánni velük, mint egy hímes tojással
[/caption]Pár éve még az Egyesült Államokból rendelt, aki használható mp3-lejátszót szeretett volna venni. Akkor az 50 ezer forintos, CD-alapú megoldás jó üzletnek számított. Azóta a helyzet több szempontból is gyökeresen megváltozott. A CD-vel működő mp3-lejátszók ára a töredékére csökkent. Ráadásul a technológiából kihozták a maximumot, ma már szinte csak a külalakban van különbség. Ez a típus ugyan még mindig jó választás, hiszen a CD a legolcsóbb adattároló, a vetélytársak azonban előnybe kerültek.

A merevlemezes, illetve beépített memóriával rendelkező lejátszók már a kifizethető kategóriában hozzák az 1 gigabájtos tárkapacitást. Ekkora helyre 10-15 lemeznyi zenét könnyűszerrel be lehet táplálni. Ráadásul a CD-írással sem kell vesződni, csak rá kell csatlakozni a számítógépre, és mehet a másolás oda-vissza. A merevlemezes és a beépített memóriás típusok között van persze különbség. Utóbbi az olcsóbb megoldás, igaz, tárhelyét tekintve gyengébben teljesít. Nem tartalmaz viszont mozgó alkatrészt, tehát rendkívül strapabíró. A merevlemezes készülékek körében ma már szokványos a 40 gigabájtos tárhely.

Rendkívül széles az mp3-lejátszók kínálata, a zenélésen kívül számos más feladatra is alkalmasak. Az már szinte alapkövetelmény, hogy a készülékekben legyen diktafon, amivel digitális formában készíthetünk hangfelvételt. Az is általánosnak tekinthető, hogy a beépített rádióról tömörített formátumban felvehetjük kedvenc számainkat. A legújabb sláger azonban a képnézegetés, a modern lejátszókat ezért színes LCD-kijelzővel látják el. Ezeken látványos pluszszolgáltatásként egyes készülékek az albumokhoz képesek lemezborítót is társítani, és lejátszás közben megjeleníteni. Többféle formátumot ismernek a lejátszók, ezért az mp3- lejátszó elnevezés kissé csalóka lehet. Számos más fájltípust is kezelnek ezek a készülékek. Általános a windowsos WMA és ASF zenefájlok ismerete, és egyre gyakoribb a trónkövetelő Ogg formátum kezelése is. Vásárláskor érdemes a legtöbb fájltípust ismerő készüléket választani, hiszen sosem tudhatjuk, milyen formátumban juthatunk hozzá kedvenc zenéinkhez.

A grafikus kijelzők szintén a korszerű mp3-lejátszók alapfelszereltségéhez tartoznak. Segítségükkel az éppen hallgatott mp3-dalról többek között a címét, az albuma címét és az előadója nevét tudhatjuk meg. Ehhez az szükséges, hogy a lejátszó felismerje az úgynevezett „ID3 tag”-eket. A legtöbb készülék ezt tudja, de választáskor azért érdemes erre is odafigyelni.

Készülékek

Samsung YP–T7 - Típus: flash memória - Tárhely: 1GB - Kezelt fájltípusok: mp3, wma, asf, ogg, jpeg-kép - Kijelző: színes LCD - Ár: 54900 Ft MPIO HD300 - Típus: merevlemezes - Tárhely: 40GB - Kezelt fájltípusok: mp3, wma, ogg, asf - Kijelző: egyszínű LCD - Ár: 75000 Ft iRIVER IMP150 - Típuas: CD-lejátszó - Tárhely: nincs - Kezelt fájltípusok: mp3, wma, asf - Kijelző: egyszínű LCD - Ár: 22500 Ft Telstar 102FM - Típus: memória - Tárhely: 128 MB - Kezelt fájltípusok: mp3, wma - Kijelző: egyszínű LCD - Ár: 8250 Ft iAudio 5 - Típus: memória - Tárhely: 25 MB - Kezelt fájltípusok: mp3, wma, ogg, wav - Kijelző: kétrészes LCD - Ár: 34000 Ft

- Típus: flash memória

- Tárhely: 1GB

- Kezelt fájltípusok: mp3, wma, asf, ogg, jpeg-kép

- Kijelző: színes LCD

- Ár: 54900 Ft

MPIO HD300

- Típus: merevlemezes

- Tárhely: 40GB

- Kezelt fájltípusok: mp3, wma, ogg, asf

- Kijelző: egyszínű LCD

- Ár: 75000 Ft

iRIVER IMP150

- Típuas: CD-lejátszó

- Tárhely: nincs

- Kezelt fájltípusok: mp3, wma, asf

- Kijelző: egyszínű LCD

- Ár: 22500 Ft

Telstar 102FM

- Típus: memória

- Tárhely: 128 MB

- Kezelt fájltípusok: mp3, wma

- Kijelző: egyszínű LCD

- Ár: 8250 Ft

iAudio 5

- Típus: memória

- Tárhely: 25 MB

- Kezelt fájltípusok: mp3, wma, ogg, wav

- Kijelző: kétrészes LCD

- Ár: 34000 Ft A legújabb hordozható zenelejátszó készülékekben nincsenek sérülékeny, mozgó alkatrészek, ezért nem kell úgy bánni velük, mint egy hímes tojással -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában