Ország-világ

2005.05.18. 00:00

A magyar tenger ismét a legolcsóbb

Gondolni sem mertek az áremelésre az idén a balatoni vendéglátók. Így ismét itthon a legolcsóbb a nyaralás.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Most még kihalt a Balaton-part, mint ahogy a füredi móló is. Ám a szakemberek előrejelzései szerint ismét fellendül a hazai turizmus, annak köszönhetően, hogy az árak nem emelkedtek.
[/caption]Ne higgyünk azoknak, akik szerint olyan drága a Balaton, hogy az egyhetes hazai nyaralás árából akár a horvát tengerpartra vagy Olaszországba is mehetnénk. Ami igaz, hogy az apartmanok, szállodák mindhárom helyen körülbelül ugyanannyiba kerülnek. Csak a szállás ára egy főre egy hétre 14-15 ezer forinttól akár több százezer forint is lehet. Viszont a mindennapi élet, az éttermek, az üdítők, a fagylalt, a szórakozás Horvátországban mintegy 30-40 százalékkal drágább, mint a Balatonon. Olaszországban pedig mintegy 50 százalékkal. Az sem mindegy persze, hogy közvetlenül a parton, a strandon egy büfében, vagy messzebb, egy élelmiszerboltban, netán egy nagy bevásárlóközpontban vásárolunk. Amit a napozó helyébe hoznak, azért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

S akkor nem beszéltünk még az utazási költségekről: ez a távolság miatt értelemszerűen itthon a legolcsóbb. Horvátországban az új autópálya-szakaszok új – és drágább – autópályadíjakkal is járnak. Olaszországban pedig nem is elsősorban a költségek, inkább a közlekedés biztonsága miatt csak a nagyon rutinos vezetőknek ajánlott saját autóval közlekedni. A hazai normákhoz képest ugyanis az olaszok sokkal lazábban viszonyulnak a szabályokhoz. A repülőjegyek a kiválasztott utazáshoz ajánlott charterjáratokkal a legolcsóbbak. A fapadosok kínálata változó, de biztos, hogy várni kell a szabad helyre. A hagyományos járatok ára mintegy hatszorosa az autóval történő utazás költségeinek, és másfélszerese annak, ha a vonatot választjuk. Egy nagyobb családnak még megéri autóval utazni – leszámítva az ezzel járó fáradságot –, egy párnak azonban már nem. Az idei nyárra vonatkozó előrejelzések szerint még inkább a Balaton javára billen a mérleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában