Ország-világ

2005.05.26. 00:00

A pixelháború már végleg a múlté

A nyár közeledtével központi szerephez jutnak a digitális fényképezőgépek. Elérhető áron a szükségesnél is nagyobb tudású készülékek birtokában várhatjuk a forró pillanatokat.

Bóta Barnabás

[caption id="" align="alignleft" width="201"] A kukucskálós optikai keresők kimentek a divatból. Az újabb készülékek többsége színes LCD-képernyőn mutatja, mi kerül majd a memóriakártyára.
[/caption]Véget ért a pixelháború. A hétköznapi fotózáshoz tökéletesen megfelelő ötmillió képpontos érzékelők ma már hétköznapinak számítanak a kompakt kamerák körében, a legmenőbb készülékek a hét megapixeles kategóriában mozognak. Érdemes nagyban gondolkodni, de nem a képpontok, hanem a minőség és a szolgáltatások miatt. A szükségesnél csaknem másfélszer több tudáshoz 100–150 ezer forintért piackutatás nélkül is hozzájuthatunk. Persze ha az ár a fontos, lényegesen alacsonyabb összegért is jó üzletet köthetünk. A hobbifotózás igényeit kielégítő három megapixeles, márkás készülékekhez 45–50 ezer forintért hozzá lehet jutni. A négy megapixeles kamerák közül 75–80 ezer forintért tökéletes modellt kaphatunk. Az ötmillió képpontos fényképezők ára 85–90 ezer forint.

Mire érdemes figyelni, ha a képpontokat szinte számolatlanul dobják utánunk? Például a kijelzőre. A kukucskálós optikai keresők kimentek a divatból. Az újabb készülékek többsége színes LCD-képernyőn mutatja, mi kerül a memóriakártyára. A folyadékkristályos kijelzőknek viszont gyenge pontjuk a napsütés. A szép felvételekhez szükséges erős fényben gyakran alig látni a képüket. Ezért különösen hasznos, ha a fényképezőgép kijelzője mozgatható. Egy kis forgatással könnyen ki lehet cselezni a napsugarakat. Az állítható LCD segítségével a megszokottól eltérő nézőpontból, csípőmagasságból vagy éppen fej fölül is tökéletes felvételeket készíthetünk.

Fontos a készülék mérete. A nagyobb, markolattal ellátott készülékek jobban kézre állnak, határozottabb súlyuk miatt eredményesebben semlegesítik a kézremegést. A miniatűr készülékek gyakran csak digitális zoommal tudják a célpontot közelebb hozni, ez pedig bizony becsapás. Az igazi, minőségromlás nélküli közelítést az optikai zoom jelenti. A digitális zoom ugyanis nem a valódi tárgyra, hanem az érzékelő képére nagyít rá. Ilyenkor fordul elő, hogy a felvétel töredezetté, pixelessé válik. Ezért a digitális zoomot a jobb készülékeken ki is lehet kapcsolni, hogy véletlenül se zavarjon.

Több elemmel vagy nagyobb akkumulátorral hosszabb ideig bírja a készülék. Egyre gyakoribb a saját, nagy teljesítményű Liion akkumulátor. Ha ilyen nincs, egy kis plusz ráfordítással tölthető akkumulátorokra tehetünk szert. Ezek tovább bírják egy töltéssel, mint hagyományos társaik. Sebesség terén jelentős eltérések mutatkoznak még az azonos kategóriájú készülékek között is. Nem mindegy, hogy a fényképezőgépnek mennyi időbe telik, mire a bekapcsolás vagy az energiatakarékos, pihenő üzemmód után magához tér. Kellemetlen, ha a készülék lomhasága miatt csúszunk le egy különleges pillanatról. Azt is érdemes kipróbálni, hogy az autofókusz mennyi idő alatt élesíti be a képet. Igaz, ez jelentős mértékben függ a fényviszonyoktól.

A Canon járt az élen

A digitális fényképezőképektekintetében tavaly a Canon került az eladási lista élére. A japán cég 12,63 millió kamerát értékesített világszerte, ezzel az eredménnyel 17,1 százalékos piaci részesedést szerzett. A második helyre szorosan mögötte a Sony futott be 12,32 millió eladott kamerával, 16,7 százalékos részesedéssel. A dobogó harmadik foka 2004-ben a Kodaknak jutott: 8,71 millió készüléket adtak el, ezzel piaci részesedésük 11,8 százalékos lett. Negyedikként a digitális fényképezés terén nagy hagyományokkal rendelkező Olympus végzett, de a HP is szép eredményeket tud felmutatni.

Zuhanó árak

Piaci elemzések szerint a vásárlók nem a képpontok számát figyelik, hanem a készülékek árát. Előrejelzések szerint az átlagos eladási ár a tavaly év végi 340 dollárról 295 dollárra csökkenhet 2005 végére, 2009-ben pedig 200 dollár körül alakul. A gyártó cégeknek ahhoz, hogy készülékeiket eladják, újdonságokkal kell előlépniük. Szakértők szerint várható, hogy lesz mp3-lejátszóval szerelt digitális fényképező, és a videofelvételeknél is megjelenik a zoom lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában