Ország-világ

2005.05.10. 06:49

A szókimondó, örökifjú Bikini

Rocklegendák című sorozatunkban a Bikini izgalmas történetét pergetjük le. A zenekar május 14-én óriáskoncertet ad a Kisstadionban.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Egyik legsikeresebb Bikini-formáció: Csillag Endre (gitár), Bördén Szabolcs (billentyűs), D. Nagy Lajos (ének), Mihalik Viktor (dob) és Németh Alajos (basszusgitár)
[/caption]Nem kérdéses, kinek az agyából pattant ki a kétrészes, szexis női fürdőző viselet és egy zenekar összekapcsolása. Ugyan ki lenne ebben is ludas, ha nem Nagy Feró? Egy sörözést levezető lazításként Nagy Feró és Németh Alajos Lojzi leruccantak a grundra focizni. Aztán megint söröztek, és összeboronálták az ős-Bikinit. 1982-öt mutatott a naptár. Valamin összeröffent a két alapító. Feró felkapta a vizet, és faképnél hagyta a bandát. Helyette D. Nagy Lajos kapta kézbe a mikrofont. Tartva az eredeti irányzékot, sajátos stílusban, újszerű muzsikával és egyéni szövegekkel hódított az új Bikini.

Ezek a régi dalszövegek azóta patinás veretet kaptak, hajszálnyit sem koptak meg. Nem telt el év úgy, hogy ne jelentkeztek volna új lemezzel, saját nótákkal. Széltében-hosszában bejárták az országot. Átjutottak a határon is. Legnagyobb „dobásuk” a romániai forradalmat követő erdélyi turné volt. Még ma is megdobban a szívük a feledhetelen lelkesedéstől. Csapásként érték meg a rendszerváltást követő időket. Attól kezdve boldog-boldogtalan mondhatta a magáét. És az egykori bátor szókimondók halmozottan hátrányos helyzetbe kerültek. Hol volt már a Bikini-hangulatért rajongó többezres tömeg? Nem kellett már helyettük megfogalmazni, amit addig suttyomban sem mertek. Ráadásul a zenekarok holtbiztos fellépőhelye, a művelődési házak intézményrendszere is megroggyant. Élőzene helyett diszkóritmus döngött. Fölvirágzott a kazettahamisítás. Többen bedobták a törölközőt. A Bikini is feladta a harcot 1992-ben.

Öt évig nem működött a zenekar, de a dalok tovább éltek. Megszólaltak a rádióban, egy-egy klip lement a tévében. Leginkább az ösztönös Bikini-szeretet zengette fel a régi slágereket. És még valami. Kár volt az első szabad levegőben nagy mellénnyel lesöpörni a szókimondást. Ahogy összegabalyodtak a demokrácia szálai, kellett bizony, aki fülbemászó dallamokba csomagolva megmondja a „tutit.” Így tért vissza a közéletbe 1997-ben a Bikini.

Az együttes 21. századi jelenlétének zenei bizonyítéka az Angyali üdvözlet című album. Bebizonyította, hogy a zenekar – hagyományait megtartva – képes új minőséget létrehozni. Közeleg a régi és új rajongók nagy találkozója. A Kisstadionban május 14-én, szombaton este teljes harci szereléssel újra megszólal a Bikini.

D. Nagy Lajos

Ismert és sztárolt banda voltunk a nyolcvanas években, de csak egy bizonyos rétegnek játszottunk. Most pedig a koncertjeinken az első sorokban a tizenévesek, mögöttük a szüleik, hátul a nagyszülők dobognak együtt a Bikinivel. Ezért sem lehet erős választóvonalat húzni. Egyik Bikini a másikba ér. Soha még ilyen koncerten nem tudtuk magunkat megmutatni. Benne lesz minden.

Nagy Feró

Két lemezt is csináltunk együtt, ma is örömmel hallgatom. Aztán egy kicsit összevesztünk. De nem annyira, hogy ne drukkolnék nekik. Azt azért álmomban sem gondoltam, hogy ilyen jó zenekar keveredik a Bikiniből. Az első felállást az enyém, a másodikat D. Nagy Lajos egyénisége határozza meg. Büszke vagyok, hogy benne lehettem, büszke vagyok, hogy ma is él a nagyszerű zenekar.

Csillag Endre

Már akkor tetszett a muzsikájuk, amikor én mint Edda-tag előzenekarként hallottam őket. Hülyén hangzik, de irigyeltem a Bikinit. Például, mert jó csajok jártak hozzájuk. Sokkal jobbak, mint az Eddához… Amikor Ausztriába kimentem, itthon leírtak. Tizenöt év után nem tudtam, mi lesz velem. Hálás vagyok Lajosnak, hogy felkarolt. A mostani koncert ünnep lesz. Nem csak nekem…

Németh Alajos Lojzi

Ilyen rendezvény még nem volt a Bikini huszonhárom éves életében. Háromórás színpadi esemény, a zenekar leghíresebb dalainak válogatása. Sokéves koncerttapasztalattal szólal meg különleges kivitelben. Nem az új lemezünkre, hanem a Bikini-életműre építünk. Koncert után lazításként bokszolnak a srácok. Persze finoman, játékosan. A nagy koncert után lesz-e öklözés? Nem hiszem…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában