Ország-világ

2005.05.04. 06:38

Az óceánok merülő hőmérői

A Föld több energiát nyel el, mint amennyit visszasugároz az űrbe. Tehát a Föld minden kétséget kizáróan melegszik. A NASA éghajlatkutatói robotszondák segítségével végezték új méréseiket.

Tornai Szabolcs

Számítógépes modellek és az óceánok hőmérsékletének mérésével minden eddiginél meggyőzőbb adatokat szereztek a NASA éghajlatkutatói. Céljuk az volt, hogy felmérjék, milyen mértékű a földi energia-egyensúly felborulása. Ugyanis a Föld több energiát vesz fel a napsugarakból, mint amennyi visszaáramlik a világűrbe. A jelenség közvetlen mérése rendkívül nehéz. Ezért az elmúlt öt évben világszerte csaknem kétezer merülőszondát bocsátottak a tengerekbe.

Az Argo elnevezésű program nemzetközi összefogással folyik, tizennyolc ország részvételével. A robotok több mint másfél kilométer mélyre merülnek le, majd tíz nap lebegés után jönnek fel a felszínre. A mérési adatokat a robotok műholdakra küldik. Ezek öszszesítéséből kiderült, hogy a légkör felső rétege négyzetméterenként 0,85 wattal több energiát nyel el, mint amennyit a Föld visszasugároz az űrbe.

Az amerikai kutatók szerint az elkövetkező száz évben a fél- fokos átlagmelegedés elkerülhetetlen. Még akkor is, ha a melegházhatást fokozó légszennyező gázok (legfőképpen a szén- dioxid) kibocsátása egy csapásra abbamaradna. A NASA kutatói a világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóiratában, a Science-ben tették közzé eredményeiket. A vizsgálatok eredménye arra a végkövetkeztetésre mutat, hogy a Föld felmelegedésének legfőbb oka minden kétséget kizáróan az ipari tevékenység. A gázkibocsátás növekedésének mértéke megegyezik a földi energiaegyensúly felborulásának arányával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában