Ország-világ

2005.05.27. 06:07

Diákpolgármestert választottak Pesten

Izing Antal

Diákpolgármestert választottak tegnap az Aranytíz Művelődési Központban. Lehet, hogy egyszer tényleg oda kellene adni a gyerekeknek minden hatalmat. Nem mintha nem olvastam volna William Goldingtól a Legyek urát. Nem mintha nem töltöttem volna kellő időt gyerekek közt gyerekként és felnőttként. Több eszük van, mint nekünk.

A gyerek megnő. A gyereknél a felnőtt azért öregebb, mert régebben volt gyerek. Van, aki nem is emlékszik rá. Az öregek akkor mondják komoly, megbízható embernek a fiatalt, ha kellőképpen sikerült már elrontani. A politikában ez biztosan így van. Manapság a fiatalok többsége nem azzal a lendülettel érkezik a politikába, hogy változtasson. Hanem azzal, hogy érvényesüljön. Persze változtatni csak akkor tud, ha érvényesül. Kérdés, mibe került az érvényesülés. A lelkébe?

A mi magyar közéletünk izgalmas sajátossága, hogy egy meghatározó csoportja szinte gyerekként kezdett benne. Óriási lendülettel, felnőtté válva kötve meg izgalmas kis alkuit. Már jó ideje erről a folyamatról szól a mi kis közéletünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában