Ország-világ

2005.05.28. 00:00

Együtt élni csak őszintén szabad

A mesékben a szerelem örök. Az élet azonban teremthet nehéz helyzeteket, amelyek próbára teszik érzelmeinket. Mégsem biztos, hogy a szakítás a megoldás.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="175"] A szerelem hajnalán vakok vagyunk. Még a legrútabb béka is csodálatos királyfivá változik a szemünkben.
[/caption]Működhet a távkapcsolat?
Gábor (38) munkája miatt hónapokat tölt külföldön. Csak ritkán jut haza rövid pihenőre. Barátnőjével nemrég szakítottak. – Imádom Gábort, de nem tudom elviselni, hogy nincs itthon – meséli Kati. – Két éve eladta a lakását, és hozzám költözött. Kínos volna kiraknom, hiszen én akartam, hogy összeköltözzünk. Most meg nincs hová mennie. Szakításaink csak addig tartottak, amíg viszsza nem jött külföldről. Az első útja mindig hozzám vezetett, aztán ott is maradt. Gábor szerint Katalin maradi gondolkodású. Nem akarja megérteni, hogy alkalmazkodniuk kell cége elvárásaihoz.

A pszichiáter véleménye: Gábor lehorgonyzott, de Zsuzsa ezt másképpen képzelte el. Térképezzük fel a kapcsolat elején, kinek milyen elképzelése van az együttélésről. Az eltérő igények a legnagyobb szerelmet is gyengíthetik. Ha valóban az igazival találkoztunk, tisztázzuk magunkkal és vele is, mit várunk hosszú távon, és miféle lehetőségek vannak a változtatásra.

Nem akarásnak nyögés a vége
Zsuzsa (27) és Péter (45) tíz éve ismerkedtek meg. A korkülönbség ellenére remekül megértették egymást, míg Zsuzsa nem közölte, hogy gyereket szeretne. Péternek a korábbi házasságából van két fia, nem akart újat. Sőt, nősülni sem szeretett volna. Úgy vélte, a házasság csak egy papír. Zsuzsát bántotta a dolog, és szakított barátjával. – Rettenetes volt. Nagyon hiányzott – mondja Péter. – Hiába bombáztam telefonokkal meg virágokkal. Elszúrtam a dolgot. Négy hónap után ismét összejöttek, de nem tartott sokáig az idill. Újra kezdődtek a problémák. Péter másodszor is elköltözött, de nem érezte jól magát. Belátta, hogy engednie kell. Zsuzsa viszont úgy érzi, párja kényszerűségből vállalná a gyereket.

A pszichiáter véleménye: Péter szerető társat, Zsuzsa családapát szeretne. Ez nem derült ki kapcsolatuk kezdetén. Hiányzott az őszinteség. Érzelmeinkről beszélnünk kell egymással. Ne mi döntsük el, hogy a másik mit miért tesz vagy vállal. A férfiak főleg tetteikkel bizonyítják érzelmeiket, a nők hajlamosak e tettek mögé saját véleményüket képzelni. Péter egyszer már kudarcot vallott a házassággal, viselkedése tehát érthető, Zsuzsa viszont nem csak a papír miatt szeretne férjet. Melyik döntés a kisebb veszteség? A párterápia ebben segíthetne.

Béka lesz a királyfiból
Valéria (28) öt évig küszködött Dániellel (31) a végső szakítás előtt. Kapcsolatuk szerelem volt első látásra, rögtön összeköltöztek. Testileg-lelkileg egymásra leltek. Valéria pörgős lány, igazi pasira volt szüksége. A baj két év után kezdődött. – Dani magába fordult. Nem izgatták a közös programok, folyton fáradt volt, az ágyban sem teljesített. Azzal hárította el a közeledésemet, hogy sokat dolgozik, pihenni akar. Később már virágot sem kaptam tőle. Pedig korábban kávéval és csókkal ébresztett reggelenként. Vali hatszor szakított a fiúval, aki olyankor hódító lovaggá változott. De kibékülésük után minden hamar visszatért a megszokott kerékvágásba.

A pszichiáter véleménye: A szerelem kezdetén nem mutatkoznak a temperamentumbeli különbségek. A hormonok segítenek, hogy az igényeknek megfelelő arcot mutassunk: ez ősi hódító trükk. De a biológia csak egy darabig segít, utána mutatkoznak meg a valódi jellemvonások. A királyfiból ismét béka lesz. A gyors ismeretség és összeköltözés ezt a csapdát rejti magában. Egy-két kísérletet megérhet a dolog, de nem sok jövője van az efféle kapcsolatnak. A párterápia ebben az esetben talán ennek felismerésében segíthetne.

Utolsó esély

Érdemes megpróbálkozni a kapcsolat rendbetételével, mielőtt végleg kimondjuk a nemet. Előfordul, hogy szakember segítségével megoldódnak a véresen komoly problémák. – Nem békítő tárgyalás a párterápia, bár sokszor az utolsó esély az újragondolásra – mondja dr. Belső Nóra pszichiáter. – Nem ad tanácsokat a terapeuta a cél érdekében, de segít, hogy a felek észrevegyék hibáikat, amelyek miatt nem működik a kapcsolatuk. A végeredmény egy jó döntés, amit a pár együtt vagy külön, de tudatos választással hoz meg. A terápia lényege, hogy segítse a feleket a normális kommunikációban, ami addigra már sokszor nem sikerül kettejüknek önerőből.

Akiknek nem sikerült

1987-ben köttetett Demi Moore (43) és Bruce Willis (50) házassága. Hosszú évekig boldogan éltek. Willis azonban bolondja a szebbik nemnek. Hiába jelentett neki sokat a családja, hajtotta a vére. Sok veszekedés és bocsánatkérés után Demi időről időre viszszafogadta őt. Két év alatt azonban belátta, hogy a helyzet menthetetlen, így végül kitette Willis szűrét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában