Ország-világ

2005.05.23. 00:00

Életveszélyesek a gangok

Elöregedtek a belvárosi házak függőfolyosói. Omlik a vakolat, rozsdásodnak a vasgerendák. Nem tudni, mikor szakadnak le az otthonukba igyekvő lakók alatt. Felújításukra egyelőre nincs pénz.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Sári Ferencné azt mondja: fél végigballagni az omladozó függőfolyosón, de nem tehet mást. Hiszen mindennap le kell mennie vásárolni.
[/caption]Életveszélyesek a belső kerületek bérházainak körfolyosói. Senki nem tudja, mikor, hol szakad le egy gang. A veszélynek nem mindig vannak látható előzményei. Figyelmeztető jel lehet ugyan a vakolat omlása és a rozsdás vasgerendák kitüremkedésének látványa. Ám úgy is elgyengülhet a szerkezet, hogy a bajt eltakarja a beton. A VII. kerületi önkormányzat épületében például csak a nagy felújításkor vették észre, hogy életveszélyes a gang. Hunvald György polgármester sem gondolta korábban, hogy az életét teszi kockára munkahelyén.

A lakóházak némelyikében szinte naponta söprik a fentről omló vakolatot. Van, ahol a korlát is mozog. Senki sem tudja, mikor enged el a szerkezet és zuhan a mélybe egy gyanútlan lakó. Erzsébetvárosban, a Rejtő Jenő utcában is aggódnak az ott élők. Szinte nem is látni olyan négyzetméternyi felületet a körfolyosók alsó részén, ahol ne hiányozna a vakolat. Mindenfelé szabadon lógnak a falból a vasdarabok. Mivel nem védi már ezeket a beton, kikezdte a rozsda. Minél feljebb megyünk, annál rosszabb állapotban van a gang. Ha egyszer valaki alatt megnyílik a föld, húsz métert is zuhanhat.

A faldarabok állandóan hullanak. Egy-egy ajtó előtt a lakók időnként két-három vödör sittet söpörnek össze. Sári Ferencné fejére is többször potyogtak már darabok. Komoly sérülést szerencsére eddig nem okoztak.
– Félek végigmenni a gangon, de mit tehetnék. Ki kell menni legalább vásárolni – mondja lapunknak az asszony. Sáriné szerint régi szomszédai tehetnek az egészről. – Itt laktak fölöttem, folyton a korlátra teregették a vizes szőnyeget. A folyosót meg úgy mosták fel, hogy végigöntötték vízzel. Persze, hogy szétázott az egész. Hiába jelentettem fel őket. A másik oldalon az esőt okolják a lakók. És a tanácsot, vagyis manapság az önkormányzatot, mert nem költött a házra. A lakók megcsináltak amit tudtak, de a ganghoz nem nyúlhatnak hozzá, mert ahhoz szakember kell.

Langer Iván, a Magyar Társasházkezelő Országos Szövetség elnöke szerint is nagy a baj. A körfolyosók legalább annyi veszélyt jelentenek, mint a kémények. – Demszky Gábor mellett van az összes felekezet istene, hogy eddig nem történt komoly baleset – jegyzi meg Langer Iván. Attól azért mégsem kell tartani hogy leszakadnának a folyosók. De a belvárosi házak gangjainak fele öt éven belül életveszélyessé válhat, ha nem újítják fel. A közös képviselők feladata a baj felismerése és a beavatkozás megszervezése. Ötévente kellene ellenőriztetni a függőfolyosókat. Így időben kiderülhet,  ha baj van.

Nem lehet megkerülni a munkákat. Akkor sem, ha a teljes csere házanként 20-40 millió forintba kerülne. Hosszú lejáratú hitelnél lakónként havonta csak néhány ezer forint törlesztőrészletet kellene fizetniük. Nem tudni biztosan, hogy az idő vagy más is szerepet játszik a gangok műszaki állapotának rohamos romlásában. Langer Iván az időjárás jellegének megváltozását is okolja. A nagy hőmérséklet-különbség a téli és a nyári hónapok között, valamint a gyakori olvadás és fagyás károsítja a betont. Más vélemények szerint a tanácsi rendszerben hagyták végletesen leromlani a házakat. Korábban a VIII. kerületben volt a legrosszabb a helyzet. A Corvin–Szigony tervvel azonban felszámolják a legrosszabb állapotú házakat. Itt voltak a legkritikusabb állapotú függőfolyosók is. Az önkormányzat pedig jelentős összegeket fordít társasházi felújítások támogatására. Akárcsak a VII. kerületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában