Ország-világ

2005.05.25. 00:00

Fájdalmat okoz a tűsarkú

Szívdöglesztő, de lábrongáló viselet a miniszoknya tűsarkú cipővel. Szakorvosok szerint a rossz cipő hátfájást és tartáshibát okoz.

BAMA

Európában a felnőtt lakosság fele szenved rossz cipők okozta betegségektől. A gyerekek és serdülők nagyobb arányban hordanak egészségtelen cipőket mint a felnőttek, de izomzatuk még jobban bírja a terhelést. A fájdalmak később jelentkeznek. A divatkreátorok felelősek az egészségtelen cipőkért, amelyek fájdalmakat, károsodást okoznak. A rossz lábbeli nagyon megerőlteti a lábat, a derekat,  rontja a testtartást. Persze leginkább a mozgás, pontosabban a futás hiánya károsít.

A lábnak az a legjobb, ha a talp érintkezik a talajjal. Homokban sétálni kellemes és egészséges. A szemcsék finoman maszszírozzák a talpat. A süppedős terep pedig jól megmozgatja az elhanyagolt izmokat. Nemcsak a gerincet, a lábat is tönkreteszi, ha a terhelés mindig ugyanazon az oldalon van. Ha a gerincoszlop kimozdul függőleges helyzetéből, az a lábakra is hatással van. Az egyenlőtlen terhelés jobban megkínozza az egyik lábat, a féloldalasság mindkét lábnak káros. Az ugrással járó sportok túlságosan megerőltetik a lábat. A hosszú futás sem egészséges betonon vagy rossz minőségű cipőben.

Az ortopédusok szerint a magas sarkú cipő csak alkalmakra való. A doktorok arra is felhívják a figyelmet, hogy vásárlásnál nemcsak a felsőrész anyagára, hanem a talp minőségére is figyelni kell. A kemény, rugalmatlan talp nagyobb erőfeszítésre kényszeríti a lábfej izmait. Az izmok és az ízületek az évek múlásával veszítenek rugalmasságukból. Egészséges cipő viselésével, a lábfejet, a vádlit, a combot, valamint a medencét erősítő gyakorlatokkal helyrehozható a tartáshiba, megszüntethető a lábfájás. Ha az átlagos, mindennapos terhelés fájdalmakkal jár, forduljon orvoshoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában