Ország-világ

2005.05.31. 00:00

Galéria a Móricz Zsigmond körtéri aluljáróban

Különös módszerrel próbálja élettel megtöltetni Újbuda vezetése a két éve kihasználatlan Móricz Zsigmond körtéri aluljárót. A dohányzás káros hatásairól szóló sokkoló, interaktív galériát rendeztek be az ürességtől kongó falfirka-paradicsomban.

Tóth Tímea

Így akarják a felszínről a föld alá szoktatni a járókelőket. Hogy ne csak a hajléktalanok és a graf-fitisek érezzék magukénak a folyosórendszert. – Ez az aluljáró nem méltó a kerülethez – jelentette ki Molnár Gyula polgármester a megnyitón. – És bár a főváros beruházásában épült, szeretnénk, ha megfelelően nézne ki, és az emberek használnák.

A fiatal korosztályt csábítják a mélybe a szervezők. A kiállítás ugyanis elsősorban a 15–20 éveseknek szól. A dohányosoknál megszokott reggeli köhögéstől zengő párnákkal indul a túra a nikotinfüggők mindennapjaiba. A fürdőszobába érve a bagósok elszínezett fogaival lehet farkasszemet nézni. Majd egy ingyen szén-monoxid-szintmérésre lehet vállalkozni. Ez erős dohányosok számára igazán megrázó élmény. De meg lehet szagolgatni a mentollal kevert nikotinos szájat, és ki lehet próbálni a szobabiciklizést egy nem dohányzóval versenyezve. Az apró színes termekben bóklászó középiskolások szinte mindegyike a dohányos biciklire ült fel. A szervezők eltalálták a célközönséget.

Az Életjáték – játékélet című kiállítás három hétig lesz az Aluljáró Galériában. Kilenctől négy óráig tárlatvezető segítségével lehet végigjárni. Ingyen. Ha beválik az ötlet, újabb kiállításokat rendeznek. A négyes metró elkészültéig, akkortól metrólejárat és mozgássérültlift lesz a paravánfalak helyén. Visnyei Csaba, az Újbuda 11 Kft. ügyvezetője azt ígérte, a jövő héten megtisztítják a kiállítást övező falakat a firkáktól. Az újabb graffitiktől pedig éjjel-nappal szolgálatban lévő őrökkel próbálják megóvni a folyosókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában