Ország-világ

2005.05.03. 00:00

Gátak helyett nyaralók épültek?

Az elmúlt 24 óra alatt három-öt centivel csökkent a Temes szintje Közép-Bánátban.

Kecskés István, Újvidék

A vízügyi szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a folyó romániai szakaszán újabb vízmennyiség került az árterületre. Az Ittabé–Párdány–István-földe–Módos védelmi vonalon a gátak egyelőre ellenállnak a becslések szerint több mint 200 millió köbméternyi víztömegnek. A homokzsákok egyre nedvesebbek, ezért a védők tovább- erősítik a gátakat. A legveszélyeztetettebb Módos, 1200 lakóháza közül több mint hatszáz van víz alatt, kétszáz összedőlt.

Talán a víznél is nagyobb veszélyt jelent a több ezer állati tetem a települést övező vízben. Már több mint 80 tonna elhullott jószágot szállítottak a környező döghamvasztókba. A Módostól öt kilométerre fekvő Káptalanfalvát csak csónakkal lehet megközelíteni. Az alig száz lelket számláló magyar többségű faluban mind a 40 lakóházat elöntötte a víz, és néhányuk már össze is dőlt.

A víz a temetőt is elárasztotta. Párdányban mintegy 200 ház áll vízben, és eddig 15 dőlt össze. Csak napok kérdése, hogy még háromszor ennyi, vízben álló föld- vagy vályogház mikor jut hasonló sorsra.

Világbanki támogatástól a Tisza zászlóaljig

Határon belül és kívül megmozdultak az intézmények és magánszemélyek, hogy segítsenek. A román kormány 7,5 millió eurós támogatásról állapodott meg a Világbankkal. A magyar kormány hárommillió forint értékű gyorssegélyt ajánlott fel az árvíz sújtotta területek számára. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke bejelentette: a többnemzetiségű Tisza zászlóalj 250 katonáját és műszaki eszközeit ajánlják fel segítségül.

Ítélet a ciánperben: korlátozzák az aranytermelést

A bíróság arra kötelezte a tiszai ciánszennyezésért felelős romániai Aurul jogutódját, a Trans Gold Rt.-t, hogy korlátozza tevékenységét. Az érdemi döntés meghozataláig a cég csak 15 százalékos kapacitással működtetheti az üzemet. Az intézkedés a veszély bekövetkeztét igyekszik korlátozni. A magyar állam 2001-ben perelte be az ausztrál–román tulajdonú Trans Goldot a 2000 januárjában történt szennyezés miatt.

Közép-Bánátban. Kecskés István, Újvidék Világbanki támogatástól a Tisza zászlóaljig Határon belül és kívül megmozdultak az intézmények és magánszemélyek, hogy segítsenek. A román kormány 7,5 millió eurós támogatásról állapodott meg a Világbankkal. A magyar kormány hárommillió forint értékű gyorssegélyt ajánlott fel az árvíz sújtotta területek számára. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke bejelentette: a többnemzetiségű Tisza zászlóalj 250 katonáját és műszaki eszközeit ajánlják fel segítségül. Ítélet a ciánperben: korlátozzák az aranytermelést A bíróság arra kötelezte a tiszai ciánszennyezésért felelős romániai Aurul jogutódját, a Trans Gold Rt.-t, hogy korlátozza tevékenységét. Az érdemi döntés meghozataláig a cég csak 15 százalékos kapacitással működtetheti az üzemet. Az intézkedés a veszély bekövetkeztét igyekszik korlátozni. A magyar állam 2001-ben perelte be az ausztrál–román tulajdonú Trans Goldot a 2000 januárjában történt szennyezés miatt. Belpolitikai vihar kavarodott Romániában Széles körű ellenőrzési akciót indított a román kormány annak kiderítésére, mire használták fel a Bánátban azt az 1500 milliárd lejt (körülbelül 10 milliárd forintot), amelyet a gátak megerősítésére utaltak ki az elmúlt négy esztendőben.

Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter szerint „vannak olyan javítások, amelyeket 1977-ben kezdtek el, és 2005-ben úgy szerepelnek, mint folyó munkálatok” .

Aurel Cons-tantin ilie, a Szociáldemokrata Párt kormányzása idején környezetvédelmi miniszter az egyik gyanúsított, aki a gátpénzből saját nyaralót épített.

Speranta Ianculescu ugyancsak a gátjavításra szánt összegből állítólag a Prahova-völgyi Maneciu turistaparadicsomban építkezett. Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter szerint több illetékes a Krassó-Szörény megyei Szemenikben épített magának nyaralót.

Az Országos Talajjavító Igazgatóság Temes megyei kirendeltségének vezetője, Ioan Bugaru szerint márciusban és áprilisban is érkeztek pénzek

Bukarestből.

(Lukács János, Kolozsvár) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában