Ország-világ

2005.05.20. 06:45

Haladékot adtak a játékosok

Furulyás János szerint időben aláírják a szerződést az egyelőre ismeretlen befektetővel, a játékosok pedig türelemmel várnak a pénzükre.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Jellemző jelenet a székesfehérvári Magyar Kupa-döntőről: Edo Trivkovic horvát játékvezető Gyepest tolja el magától, Lipcsei (jobbra) háttal méltatlankodik, Botis (balra) csak néz…
[/caption]A Fradi futballistái tegnap nyilatkozatban kötelezték magukat arra, hogy június 30-áig haladékot adnak a klubnak a tartozások kifizetésére. A várva várt befektetőt illetően Furulyás János elnök optimista. – Péntek délelőtt tárgyalok az egyik jelölttel, és ha a nálam lévő dokumentumokban a másik fél nem talál kifogásolnivalót, sor kerülhet az előszerződés aláírására.

Furulyás úr korábban arról beszélt, hogy május végéig kell megkapnia a klubnak az Üllői úti ingatlan vagyonkezelői jogát, és akkor a június 3-ai határidőig sor kerülhet a megállapodásra a befektetni szándékozó csoporttal. Nos, vagy az események gyorsultak föl váratlanul, vagy nem arról a társaságról van szó, amelyikről korábban. Ez utóbbi feltevést támaszthatja alá, hogy míg mostanáig egy Pellady Péter közbejöttével érkező csoportról volt szó, most pedig Demján Sándor közvetítését emlegetik. Persze az is lehet, hogy a két szál valahol találkozik. Az viszont biztos, hogy Furulyás János tegnap reggel egy interjúban elmondta, járt a Kincstári Vagyonigazgatóságon, ahol arról biztosították, hogy hamarosan a klubé lesz az Üllői úti létesítmény vagyonkezelői joga. Mi több, nem 6, hanem 8 hektárról szól majd a megállapodás, a különbözet értékét pedig az FTC állja majd – nyilván a befektetőtől kapott pénzből.

A válogatott stábjától evakuált László Csaba edzőről Furulyás János elmondta, leül beszélgetni vele, akinek Üllői úti jövőjére nem lesz befolyással, hogy távozott Lothar Matthäus szövetségi kapitány mellől. Már csak azért sem, mert – mint az elnök úr mondta – a csapatnak egyáltalán nem tett jót, hogy sokat volt távol a mestere. Főként olyan körülmények között, hogy az edzői stábnál (László mellett Keller József és Simon-Balla István tartozik ide) leginkább az összhang hiányzik. Azt is közölte az elnök, hogy a székesfehérvári botrányos kupadöntőt mindenképpen büntetés követi majd. – Nemcsak László Csabának, nemcsak a kiállított játékosoknak, hanem mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, aki a sporthoz, a futballhoz, a Ferencváros presztízséhez méltatlanul viselkedett. Ez a legkevesebb.

László Csaba jövőjére persze befolyással lehet, hogy mit akar majd az a befektetői csoport, amelyik – ha minden jól megy – hamarosan fölfedi a kártyáit. Kétségtelen, az üzletembereknek papíron sok közük nincs ahhoz, hogy mi történik az öltözőben, a pályán, de mifelénk más a módi. Legyen elegendő csak arra emlékeztetni, hogy egy esztendeje a csapattal bajnoki címet és Magyar Kupát nyert Pintér Attilának távoznia kellett az Üllői útról. Hivatalosan a modorával volt baj, ám aztán kiderült, hogy kellett a helye az akkor még szinte ismeretlen László Csabának. A háttérről sokféle a pletyka, ám ami biztos: nem ártott neki, hogy Herr Matthäus, a világszerte ismert szövetségi kapitány jobbkeze volt. Most elengedte a kezét pártfogója.

Tarsoly Csabát a negyedik körben választották meg

A Magyar Labdarúgó Liga elnökének, Szieben Lászlónak márciusi lemondását követően hatvan napig három tagú ad hoc bizottság vezette a testületet. A bizottság megbízatása lejárt, az alapszabály értelmében új elnököt és elnökségi tagokat választott a liga. Az elnöki posztra öten pályáztak, de Kisteleki István visszalépése után négy főre csökkent a jelöltek száma. Közülük Tepszics Ignác és Rácz Gábor nem kapta meg a tagságtól azt a támogatást, hogy listára kerüljön. A tegnapi választáson nem volt teljes a szavazásra jogosultak létszáma – a szabályok szerint 16 NB I-es, valamint 14 NB I B-s klub képviselője élhet a jogával –, a szavazás közben is voltak távozók, újonann érkezők. A listára végül két személy került föl, Tarsoly Csaba, a Győri ETO tulajdonosa és Mészöly Kálmán egykori válogatott labdarúgó, majd szövetségi kapitány. Végül Tarsoly lett az elnök, de csak hosszú-hosszú procedúra után. A klubok képviselői csak nehezen állapodtak meg a személyében. Az első szavazási körben Tarsoly 12-9-re győzött Mészöly ellen, igen ám, de a szabály kétharmados többséget ír elő, így újabb fordulóra került sor. Sem ez, sem a harmadik kanyar nem hozott döntést. A másodikban 15-10, a harmadikban 15-11 lett az eredmény Tarsoly javára. Ez után Mészöly Kálmán viszszalépett a jelöltségtől, egyértelműen megnyitva ezzel az utat a győri tulajdonos előtt. Tarsoly Csaba a negyedik körben 24 szavazatot kapott. Megjegyzendő, hogy meglehetősen nehezen (értsd: nem egyhangú döntéssel) lett elnök, pedig a szavazás előtt szinte mindenki megesküdött volna az ő győzelmére. Az elnökségnek is új tagjai lettek, a jövőben Kovács Péter (Újpest), Mátyás Tibor (BKV Előre), Szima Gábor (Debrecen), valamint Ferenc Gábor (Szolnok) alkotja a testületet. Döntés született arról is, hogy a liga bizottságai – a versenybizottság kivételével – visszakerülnek az MLSZ-hez.

A tegnapi választáson nem volt teljes a szavazásra jogosultak létszáma – a szabályok szerint 16 NB I-es, valamint 14 NB I B-s klub képviselője élhet a jogával –, a szavazás közben is voltak távozók, újonann érkezők.

A listára végül két személy került föl, Tarsoly Csaba, a Győri ETO tulajdonosa és Mészöly Kálmán egykori válogatott labdarúgó, majd szövetségi kapitány. Végül Tarsoly lett az elnök, de csak hosszú-hosszú procedúra után. A klubok képviselői csak nehezen állapodtak meg a személyében.

Az első szavazási körben Tarsoly 12-9-re győzött Mészöly ellen, igen ám, de a szabály kétharmados többséget ír elő, így újabb fordulóra került sor. Sem ez, sem a harmadik kanyar nem hozott döntést. A másodikban 15-10, a harmadikban 15-11 lett az eredmény Tarsoly javára.

Ez után Mészöly Kálmán viszszalépett a jelöltségtől, egyértelműen megnyitva ezzel az utat a győri tulajdonos előtt. Tarsoly Csaba a negyedik körben 24 szavazatot kapott. Megjegyzendő, hogy meglehetősen nehezen (értsd: nem egyhangú döntéssel) lett elnök, pedig a szavazás előtt szinte mindenki megesküdött volna az ő győzelmére.

Az elnökségnek is új tagjai lettek, a jövőben Kovács Péter (Újpest), Mátyás Tibor (BKV Előre), Szima Gábor (Debrecen), valamint Ferenc Gábor (Szolnok) alkotja a testületet.

Döntés született arról is, hogy a liga bizottságai – a versenybizottság kivételével – visszakerülnek az MLSZ-hez. Jellemző jelenet a székesfehérvári Magyar Kupa-döntőről: Edo Trivkovic horvát játékvezető Gyepest tolja el magától, Lipcsei (jobbra) háttal méltatlankodik, Botis (balra) csak néz… -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában