Ország-világ

2005.05.26. 06:23

Hárommilliós kárt okoztak a növénytolvajok

Negyvenöt éven át nevelgettük a növényeket, és íme, ez az eredmény – kesereg Kósa Géza. Az MTA Vácrátóti Botanikus Kertjének osztályvezetője annak kapcsán nyilatkozott lapunknak, hogy több növényritkaságot loptak el az intézménytől.

Lázin M. A.

Az eltulajdonított élőlények egy kivételével valamennyien ritka családok elvétve előforduló tagjai. Faiskolai forgalomban egyáltalán nem szerepelnek, még európai szinten sem. Azaz pénzért nem beszerezhetők. Forgalmi értékük nincs, csak eszmei – darabonként százezer forint. – Ami külön fájdalmassá teszi az esetet, hogy többségük valószínűleg egyetlen hazai gyűjteményben sem lelhető fel – háborog Kósa Géza. Egyben emlékeztetett rá, hogy néhány héttel korábban a kert nevelőtelepéről vittek el harminckét értékes oltványt. Ezek főként kelet-ázsiai expedíciókról hozott, pótolhatatlan növényritkaságok voltak. Keserű öröm az ürömben; a tolvajok nem örülhetnek sokáig zsákmányuknak. Ugyanis a vegetációs idő közepén lopták el a növényeket, azaz gyakorlatilag biztos pusztulás vár rájuk.

Lázin M. A. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában