Ország-világ

2005.05.05. 00:00

Hazacsempészték a csempészt

A magyar rendőrség sikeres egységei közé tartoznak a fejvadászok és az interpolosok. Igaz, előbbiek a tűzvonalban, utóbbiak az íróasztalnál és kísérőként tevékenykednek egyre eredményesebben.

Szemán László

A Magyar Interpol összekötő tisztjei egy ötéves ügy részeként a legnagyobb titokban hozták haza Németországból a magyar származású O. Andrást. Az egykori cirkuszi sztárartistát azonnal le is tartóztatták, hiszen a rendőrség szerint köze volt egy háromtonnás hasisszállítmányhoz.

A hatalmas drogküldemény még 2000-ben indult Marokkóból, hogy aztán a kanadai Montrealban lefoglalják a helyi vámosok. Hat embert elfogtak. Ők vallottak végül O. Andrásra, mint megbízójukra. A férfit egy németországi börtönben találták meg, ahol cigarettacsempészet miatt töltötte büntetését, és most kiadták hazánknak. A régiségkereskedő bútorgyártással is foglalkozik. Ezekből küldött több tételnyit Kanadába. A drogról azonban fogalma sem volt.

Az Interpol Magyar Nemzeti Irodája (IMNI) tavaly 125 személy kiadatását, harmincnyolc személy büntetés-végrehajtási átszállítását és hét személy tranzitszállítását intézte. Az IMNI közreműködik valamennyi külföldön elfogott magyar gyanúsított, illetve elítélt hazahozatalában. A hazaszállítást kísérőtisztjeik biztosítják. Repülőgépen, illetve a szomszédos országokból autóval hozzák haza az elfogottat. Bilincsben. Az interpolosok gyakran együttműködnek a fejvadászokkal. A Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) belül Célkörözési Alosztályként dolgoznak szinte a legteljesebb titoktartás mellett. Jól jellemzi a titkosságot, hogy tegnap nem tudhattuk meg az ötödik éve létező alosztály létszámát, illetve azt, hogy eddig mennyi gyanúsítottat és elítéltet fogtak el. Lapunk úgy tudja, hogy az NNI-n mindössze öt fejvadász dolgozik éjjel-nappal.

A sikerek láttán várható, hogy a rendőri vezetők elgondolkoznak az egység továbbfejlesztésén. Azon, hogy növeljék a létszámot és a technikai ellátottságot. Bár az utóbbit bármikor „kölcsönvehetik” az NNI-től. A magyar FBI éppen az eredeti FBI-tól kapott 21. századi technikát. A műszerek segítségével a fejvadászok is alkalmazzák vagy alkalmaztatják a törvény adta titkosszolgálati eszközök teljes tárházát.

Az egység fejlesztése után talán az is eszükbe jut a főrendőröknek, hogy a fejvadászok főnökét, Hoffmann János alezredest végre előléptessék.
Évente 40-45 szökött bűnöző kerül fel a fejvadászok kutatási listájára. Őket súlyos bűncselekmények miatt körözik. Szinte kivétel nélkül gyilkosok, rablók, fehérgalléros bűnözők. Kilencvenkilenc százalékukat előbb-utóbb el is kapják. Jelenleg csak öten vannak, akik eddig elkerülték a fejvadászok csapdáját. Az elfogottak első kérdése visszatérően az, hogy a fejvadászok miként bukkantak a nyomára.

Állítólag Varga Tamásnak, az egykor Fidesz-közelinek tartott vállalkozónak is ez volt az első mondata, amikor áprilisban Amszterdamban a fejvadászok holland rendőrökkel közösen elfogták. 2002-ben Prágában még sikerrel lépett le a meggondolatlanul cselekedő cseh rendőrök elől. Most esélye sem volt. Hoffmann alezredes és emberei elől mindössze a halószobáig tudott „megszökni”.

A fejvadászok dicsőséglistája lenyűgöző. Ők csalták 2000-ben Párizsból Zágrábba Liszkai Lászlót, az RTL Klub volt kommunikációs igazgatóját, hogy ott elkapják és hazahozzák. Liszkait 1999-ben jogosulatlan áfa-viszszaigénylés miatt másfél évre ítélték. Négy év kutatás után idén januárban Németországban fogták el Csabai Krisztiánt. Ő 2000-ben Újlengyel közelében egy rozzant Ladáért agyonszurkált egy hajléktalan férfit. Klivinyi Zoltánt 2003-ban a schwecha-ti repülőtéren fogták le. Őt a Vertical Investnél történt bűncselekmények kapcsán keresték.

Két jogerős ítélettel a háta mögött, öt év börtön elől lépett meg

az országból. Távollétében kétmilliárdos adócsalási ügy miatt indult eljárás ellene.

Lakatos András

2000-ben Amerikában kapták el. Kiadatása után 444 rendbeli csalás miatt itthon elítélték, ám 2003-ban ismét eltűnt.

Ezúttal azonban nyomtalanul.

Kulcsár Attila

A gyanú szerint a befektetők pénzével manipulált. Sajátjaként kezelve azokat, és a számára kedveseknek zsebből fizetett. Bécsben tavaly csőbe húzták. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában