Ország-világ

2005.05.13. 11:40

Időutazás kronoszkóppal Aquincumban

Április 30-tól egy újonnan kifejlesztett készülék segítségével régi pompájukban és teljességükben válnak virtuálisan láthatóvá az Aquincumi Múzeum ókori épületei.

BAMA

A turistatávcsőhöz hasonló, 150 fokban elforgatható nézőkében a jelen romjainak helyén és a számítógéppel rekonstruált ókori épületek jelennek meg. A fejlesztők fotorealisztikus alapossággal dolgoztak ki minden falat, oszlopot, ablakkeretet és cserepet.

Valószerűbbé teszi a látványt, hogy a speciális napsütés- és árnyékmérő műszernek köszönhetően a képen ugyanolyan irányban süt a nap, mint a valóságban. A virtuális épületek árnyékot vetnek egymásra és a környezetükre. Minden a maga helyén, nagyságában és távolságában látszik, mintha valóban felépült volna. A kronoszkóp belsejéből folyamatosan halk zene szól, időnként felidézve az Aquincumban talált római kori víziorgona feltételezett hangját.

A készülék magassága állítható, így felnőttek, gyermekek és kerekesszékben ülők is szemmagasságba állíthatják. A múzeum vezetői régészeti szempontok alapján választották ki a két múltba néző műszer helyét. Az egyiket a régi múzeumi főépület mellé telepítették, ahonnan jó a rálátás a valamikori nagy közfürdőre, a Macellum nevű piacra és a mellette lévő iparosházakra. A másikat a jelenlegi szabadtéri színpad közelében helyezték el, ahonnan a Collegium, a nagy lakóház és a Mythras-szentély mutatható be.

A kronoszkópok használati díját a belépőjegy tartalmazza. A múltba néző készüléket az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI) szakemberei fejlesztették ki az óbudai gyűjtemény számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában