Ország-világ

2005.05.23. 01:09

Ismét Erdélyben járt az Omega

Botrányosnak indult a nagy csinnadrattával beharangozott marosvásárhelyi Omega-koncert. Az együttest üdvözlő Markó Béla RMDSZ-elnököt hurrogás és bekiabálások fogadták. Az együttesnek komoly munkájába került, hogy a nézők jókedvét visszahozzák. De végül is sikerült.

Lukács János (Kolozsvár)

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tízezrek várták a marosvásárhelyi Liget Stadionban, hogy Közép-Európa leghíresebb rockbandája, az Omega negyedszázad után ismét koncertet adjon erdélyi rajongói előtt
[/caption]Füttykoncerttel kezdődött szombaton este a marosvásárhelyi Liget Stadionban a várva-várt Omega-koncert. Az együttest meghívó Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke alig egy perces üdvözlő beszédet tudott csak mondani, azt is a tömeg hurrogása és bekiabálásai közepette.

„Elhoztuk nektek az Omegát” – mondta Markó Béla, nyilvánvalóan tapsra számítva. Ehelyett váratlan helyzettel találta szemben magát. „Húzzál el!  Tűnés!” – ilyen és ehhez hasonló mondatok röpködtek a politikus felé, aki látható megdöbbenése ellenére megpróbálta nyugodtan végigmondani a beszédét. A stadiont megtöltő tömeg létszáma egyébként alatta maradt a várakozásoknak. Míg a koncertet megelőző időszakban mindenki legalább 50, de inkább 60 ezer emberre számított, szombaton kiderült: a résztvevők száma merész becslések szerint sem érte el a 40 ezer főt, igaz, a nézőtér zsúfolásig megtelt. A stadionban különben sem fért volna el 60 ezer ember, legfeljebb akkor, ha mindenki a nyakába vett volna még valakit. A belépés ingyenes volt, hála az RMDSZ-en kívül olyan magyarországi nagyvállalatoknak, amelyeknek Romániában is komoly érdekeltségeik vannak. Szép számmal voltak fiatalok is, bár az Omega állítólag a negyvenes éveiket taposó „örökifjak” zenekarának számít.

[caption id="" align="alignleft" width="118"] Meckyt ünnepelték a rajongók
[/caption]Eleinte a hangulat sem volt az igazi, talán azért sem, mert a szervezők kérésére a környéken sehol sem árusítottak szeszes italt. Aztán színre lépett a marosvásárhelyi születésű Keresztes Ildikó, az Omega előénekese. Ildikónak, aki részben saját szerzeményeket, részben pedig feldolgozásokat – többek közt Tina Turner Simply the best című dalát – énekelte, már kijárt a taps, akárcsak Kóbor Jánosnak (Mecky) és Benkő Lászlónak.

– Huszonöt éve várok erre a koncertre – mondta el az egyik néző lapunknak.  B. Levente elmesélte, hogy 1980-ban, amikor az Omega legutóbb Erdélyben koncertezett, kiskatona volt a román alföldön. – Hetekig gyűjtöttük a bátorságot egyik társammal, hogy megszökjünk a laktanyából, és elmenjünk Brassóba a koncertre – emlékezett Levente. – Aztán győzött a józan ész, és nem kockáztattuk a jövőnket az Omega miatt. De most itt vannak, és semmi sem tudta volna megakadályozni, hogy eljöjjek.

Lassacskán kezdett a buli is körvonalazódni. A műsor a Gammapolisszal rajtolt, majd az Életfogytig rock and roll hozta lázba a közönséget. A Ha én szél lehetnék-re már az egész stadion táncra perdült, hasonlóan reagáltak a rajongók az immár klasszikussá vált Petróleumlámpára is. Igaz, a Trombitás Frédi kimaradt a műsorból.

Az Omega nehezen tudott elválni lelkes közönségétől, hiszen Kóborékat többször is visszatapsolták a színpadra. Búcsúzóul a Régi csibészeket és a Gyöngyhajú lányt az együttes tagjai a közönséggel együtt énekelték, majd látványos tűzijátékkal ért véget az emlékezetes esemény. Bár a koncert előtt a zenészek tartottak tőle, hogy „esőt hoznak”, végül is nagyon szép idő volt szombaton Marosvásárhelyen, így minden feltétel adott volt a hangulatos bulihoz.

Sokan sajnálkoztak amiatt, hogy a Székelyföld szívébe, Csíkszeredába nem jutott el a zenekar. Kóbor János a hangverseny előtt elismerte, „tényleg kínos”, hogy éppen az erdélyi tömbmagyar vidéket kellett kihagyni. Azzal magyarázta a dolgot, hogy a rendelkezésre álló anyagi források egyetlen koncert megtartását tették lehetővé. Hozzátette: Marosvásárhelyen van ilyen nagyméretű koncert befogadására alkalmas helyszín. Megígérte, hogy legközelebb, talán még az idén újra visszatérnek, és Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és Bukarestben is fellépnek.

A kitiltott Omega

Az együttes utoljára 1980-ban lépett fel Romániában. Benkő László így emlékezett vissza a huszonöt évvel ezelőtt történtekre: „Alig fejeződött be nagy sikerű bukaresti koncertünk, amikor Magyarország akkori nagykövete gratulált. Majd hozzátette: nem akar ünneprontó lenni, de a román hatóságok nem kívánatos személynek nyilvánítottak bennünket.” Azóta volt egy rendszerváltás Romániában, és folyamatosan próbálkoztak az együttes meghívásával is, de a fellépés valahogyan sosem akart összejönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában