Ország-világ

2005.05.09. 00:00

Jaj, úgy élvezem én a strandot!

Gondolta volna, hogy az úszódresszek története alig több mint százéves múltra tekint vissza? Bikinis lányok pedig mindöszsze fél évszázada dobogtatják meg a férfiszíveket.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kortalanok a hagyományos szabású bikinik. Az egyszerű felsőket a pánt fazonja vagy a rögzítés módja teszi egyedivé. Az apró mintás fürdőruhák elrejtik a télen felszedett súlyfelesleget is.
[/caption]Már az ókori rómaiak és görögök is viseltek fürdőruhát. Néhány mozaik kétrészes mezben ábrázol fürdőző embereket. A szexi és kényelmes viselet mégsem terjedhetett el. A középkor szigorú erkölcsei nem tették lehetővé, hogy a hölgyek fedetlen testrészekkel mutatkozzanak nyilvános helyeken.

A fürdőruha önálló viseletként csak a 19-20. század fordulóján jelent meg. A női öltözet anyaga lüszter, vászon vagy karton volt. A ruhákon fodrok virítottak, s fekete harisnya fedte a hófehér lábakat. A férfiak testhez simuló, keresztcsíkos pamutdresszt viseltek.

Változást az 1920-as évek hoztak. Néhány lázadó természetű hölgynek elege lett a nyakig begombolt, úszásra alkalmatlan hacukákból. A sportoláshoz és a kellemes napfürdőzéshez rövidebb fürdőruhákra volt szükségük. Ekkor jelentek meg a sporttrikók mintájára szabott kényelmesebb, a kor kritikusai szerint botrányosan erotikus modellek. A következő években egyre többen húzták magukra az újszerű dresszeket. Filmszínésznők, cirkuszi balerinák, revüsztárok népszerűsítették a viseletet. Már nemcsak a fazonokkal, hanem az anyagokkal is kísérletezni kezdtek a tervezők.

Az 1940-es évek közepén bombaként robbant az új divat, a bikini. A név az 1947-ben atombomba-kísérletnek áldozatul esett csendes-óceáni Bikini-korallzátonyra utalt. A rendkívül kihívó fürdőruhát Rita Hayworth hollywoodi filmsztár tette híressé. A káprázatos vonalakkal megáldott hölgy bátran kiállt a fotográfusok elé idomait épp csak elrejtő, bár a mai bikinikhez képest nagykabátnak számító holmiban. Az erkölcscsőszök hiába próbáltak gátat vetni a terjedő őrületnek, a bikini meghódította a világot. A múlt század közepétől a mellet magasra nyomó, hegyes formát adó melltartó, illetve a csípőnél végződő, combnál szélesebb szabású nadrág hódított.

Az 1960-as évek hippikorszaka újabb adag erotikát vitt a divatba. A hölgyek leszoktak a melltartó viseléséről, a fürdőruhákat pedig vékony szálú pamutból kötötték. A bikinifelsők zsebkendőnyire zsugorodtak. Az 1980-as években jöttek divatba a combnál magasan felszabott nadrágok. Ezek a ruhácskák ékszerként működtek, viselőjük testét alig fedtek el.

A fürdőruha-forradalom kiteljesedését az Amerikából induló új divat, a monokini jelentette. A napimádók nem akartak több fehér foltot a testükre, így fedetlen keblekkel kezdték szédíteni a strandok férfinépét. Mivel a ruhán már nincs mit változtatni – hiszen lassan nincs is ruha –, az anyagok minőségével, illetve a régebbi fazonok újraélesztésével lehet a vásárlókat egy-egy márkához csábítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában