Ország-világ

2005.05.12. 20:04

Káosz az érettségik körül

Továbbra sincs felelőse az idei értettségik körül kialakult botránynak. Az oktatási miniszter mossa kezét, miközben megsemmisíttette a matematikavizsgák eredményét.

Szakács Árpád–Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Magyar Bálintot az ellenzék tegnap lemondásra szóllította fel. A kormány egyelőre nem keresi a kirobbant botrány felelősét.
[/caption]

Május 28-án mintegy 30 ezer diáknak kell újraírnia az érettségit, miután tegnap Magyar Bálint oktatási miniszter megsemmisíttette az eddigi eredményeket. A tárcavezető azzal indokolta a döntést, hogy a feladatsorok a vizsga előtt nyilvánosságra kerültek. Egyébként az elmúlt 15 évben nem volt arra példa, hogy egy tantárgyból országosan új vizsgát írjanak ki. Akik emelt szintű vizsgát tettek, azokra nem vonatkozik a rendelet.
A vizsgázók választhatják azt is, hogy az utolsó középiskolai évük második félévének végén kapott jegyet számítsák be a matek érettségi jegyének. Ebben az esetben azonban ez nem számítható bele a felvételikbe. Vagyis azoknak, akik matek szakra készülnek kötelező lesz újraírniuk a feladatokat. Az oktatási miniszter a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón azt is elmondta: az emelt szintű matematika érettségi vizsga, valamint a magyar érettségik eredményét érvényesnek minősítették.
Közben Magyar Bálint tárcavezető továbbra is mossa kezét a sokak által nevéhez köthető érettségibotrányok kapcsán.
A kormányszóvivői tájékoztatón tegnap úgy fogalmazott: az ő felelőssége ebben az ügyben olyan, mint egy olyan bolttulajdonosé, akihez betörtek. Az esetleges lemondásával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: nem akar most megfutamodni.
A kormányban nincs napirenden az, hogy politikai felelőst keressenek az utóbbi napok eseményei miatt; ezt Batiz András kormányszóvivő nyilatkozta kérdésünkre. Hozzátette: ebben a helyzetben Magyar Bálintot nem gyengíteni, hanem erősíteni kell azért, hogy minél zökkenőmen-tesebben sikerüljön megszervezni az érettségik folytatását.
Ezzel szemben továbbra is az oktatási miniszterben látja a felelőst az ellenzék. Az MDF szerint az érettségi körül kialakult szakmai botrányért Magyar Bálintnak kell viselnie a felelősséget. Almássy Kornél, az MDF alelnöke elmondta: a matematika érettségi vizsga megismétlése megerősíti azon korábbi álláspontjukat, hogy Magyarnak távoznia kell. Hozzátette: amenynyiben az oktatási miniszter ezt nem teszi meg, felszólítják Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy 101. apró lépésként menessze a tárcavezetőt.
A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy a szaktárca hibát követett el, amikor engedte a matematika érettségi megtartását. Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője úgy fogalmazott: az ügyben az oktatási tárca már csak rossz vagy kevésbé rossz döntéseket hozhatott. A minisztérium a matematika érettségikről hozott elhatározásánál láthatólag két szempontot mérlegelt: azt, hogy ne férjen kétség az érettségi hiteléhez és tisztaságához, illetve, hogy minél kevesebb diák érdekei sérüljenek – tette hozzá.
Bessenyei Lajos, a Magyar Rektori Konferencia elnöke lapunknak elmondta: a Magyar Bálinttal folytatott megbeszélésük után a miniszter a kisebbik rosszat választotta a középszintű érettségi újraíratásával.
Szerda délig körülbelül 150 panasz érkezett az oktatási ombudsmanhoz a matematika érettségi miatt. Aáry-Tamás Lajos elmondta, hogy a magyar irodalom vizsgával kapcsolatban nem kapott bejelentést, de többen tettek javaslatot a jelenlegi helyzet megoldására. A legtöbb panasz a szülőktől, illetve maguktól a diákoktól jött, akik észrevették, hogy a tételek idő előtt nyilvánosságra kerültek..

Magyar Bálint botrányai

Villa-ügy 2003 Magyar Bálint kínos magyarázkodásra kényszerült egy 93,5 millió forintért vásárolt villa vételárának elszámolása miatt. Sulinet 2003 Korrupciógyanús esetek a Sulinet program körül. Emiatt több személyt is menesztettek az oktatási minisztériumból. Cisco-ügy 2003 Az oktatási tárca – utóbb több ponton jogellenesnek minősített – szerződést kötött azzal a Cisco céggel, amely korábban utaztatta Magyar Bálintot és több vezető tisztségviselőjét. Gyanús közbeszerzés 2004 Egy államtitkárnak kellett távoznia, amiért szabálytalan közbeszerzés történt. Sulinet 2005 Egy belső tanulmány szerint a Sulinet program nem töltötte be azt a célját, hogy segítse a hátrányos helyzetű családokat.

elszámolása miatt.

Sulinet 2003 Korrupciógyanús esetek a Sulinet program körül. Emiatt több személyt is menesztettek az oktatási minisztériumból.

Cisco-ügy 2003 Az oktatási tárca – utóbb több ponton jogellenesnek minősített – szerződést kötött azzal a Cisco céggel, amely korábban utaztatta Magyar Bálintot és több vezető tisztségviselőjét.

Gyanús közbeszerzés 2004 Egy államtitkárnak kellett távoznia, amiért szabálytalan közbeszerzés történt.

Sulinet 2005 Egy belső tanulmány szerint a Sulinet program nem töltötte be azt a célját, hogy segítse a hátrányos helyzetű családokat. Magyar Bálintot az ellenzék tegnap lemondásra szóllította fel. A kormány egyelőre nem keresi a kirobbant botrány felelősét. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában