Ország-világ

2005.05.31. 00:00

Karcsúsággal a mellrák ellen

Évente egyre több nő szembesül a mellrák szörnyű diagnózisával. A rettegett betegségből igen jó eséllyel meg lehet gyógyulni, ha időben észreveszik a tüneteit.

Matula Judit

Más kórokkal szemben az emlőráknál nagyon nagy szerepe van az önvizsgálatnak. A rendszeres rákszűréseken kívül az is fontos, hogy mindenki folyamatosan figyelje saját magát, és az első jel felfedezésekor azonnal forduljon orvoshoz. Gyanúra adhat okot például a mellben lévő kitapintható csomó, különösen akkor, ha növekszik. További rákra utaló tünet, ha a csomó fölött hullámossá válik a bőr, a hónaljban lévő nyirokcsomók megduzzadnak, a mellbimbó kipirosodik.

Egyáltalán nem függ össze az emlő méretével a mellrákra való hajlam, a szoptatással viszont igen. Azoknál a nőknél, akik anyatejjel táplálták csecsemőjüket, ritkábban fordul elő a betegség. Minél több babát és minél hosszabb ideig szoptattak, annál védettebbek. Az emlőrák alig öt százalékban öröklődik. Komolyan fel kell azonban készülnie a veszélyre annak, akinek az édesanyja 40 éves kora körül kapta meg a betegséget, továbbá annak, akinek családjában az édesanyán kívül még legalább egy női rokon szenvedett mellrákban. A tévhittel szemben a férfiakat sem kíméli a kór, bár náluk sokkal ritkábban fordul elő.

A plasztikai műtétek korában az is gyakran felvetődik, vajon a beültetett szilikonbetétek fokozzák-e a rák kialakulásának esélyét. Szakemberek szerint nem, de mégis rejtenek némi veszélyt. Miattuk ugyanis nehezebb kitapintani az esetleges csomókat.

Sokan rettegnek attól, hogy ha daganatot fedeznek fel, az emlőt el kell távolítani. Ez nem így van. A mai, korszerű gyógymódok mellett az esetek 70-80 százalékában csak magát a daganatot kell kioperálni. Az időben felfedezett mellrák 90 százalékos eséllyel gyógyítható, hangsúlyozzák a szakorvosok, ezért nem lehet elég gyakran felhívni a figyelmet a rendszeres szűrések és az önvizsgálat fontosságára. Véglegesen gyógyultnak akkor tekintik a beteget, ha tíz éven át tünetmentes marad.

Zsírszegény étrenddel lényegesen csökkenthető a mellrák visszatérésének kockázata – jelentették be nemrégiben amerikai tudósok. Az egyesült államokbeli Klinikai Onkológiai Társaság kutatói csaknem 2 500 változó korú nőt figyeltek meg öt éven át, akiknél korai szakaszban fedezték fel a mellrákot, de gyógyszeres kezeléssel sikerült visszafejleszteni a daganatot. A tumortól megszabadult nőknek azt ajánlották, hogy kevés húst és csak zsírszegény ételeket fogyasszanak. Olyan diétát dolgoztak ki számukra a kísérletbe bevont élelmezéstudósok, amelyben a napi kalóriamennyiségnek mindössze húsz százaléka származhatott zsiradékból. (Szokványos táplálkozás esetén ez általában legalább harminc százalék.) A diétát következetesen betartók körében negyedével csökkent a daganat kiújulásának esélye. Mivel a megfigyeléseket kizárólag olyanokon végezték, akik korábban rákbetegek voltak, azt még egyelőre nem tudni, hogy a diéta az egészségeseknél is segít-e megelőzni a mellrák kialakulását.

Tapasztalatok szerint a zsírszegény étrend különösen azoknál hatásos, akiknél nem az ösztrogén nevű női hormon váltotta ki a tumorképződést. Az ilyen páciensek 42 százalékánál nem tért vissza a betegség. A tudósok egyébként már jó ideje vizsgálják a zsír, az ösztrogénhormon és a mellrák közötti összefüggéseket. Annyi már kiderült, hogy a túlsúlyos nőknél nagyobb az ösztrogén által kiváltott mellrák kialakulásának kockázata, mert ez a hormon a zsírsejtekben képződik. Az egészséges étkezés tehát nem csak a női szépség miatt fontos, a rettegett kórt is segít leküzdeni.

Anastacia példát mutat

Futótűzként terjedt a hír, hogy a gyönyörű ausztrál popénekesnél, Kylie Minogue-nál (36) mellrákot fedeztek fel. Az énekesnő kénytelen volt azonnal lemondani az összes fellépését. A betegség a sors kegyetlen fintora, hiszen Kylie évek óta jelentős adományokkal segíti a mellrák elleni küzdelmet. Azért döntött így, mert gyerekkori példaképe, Olivia Newton-John évekig küzdött az emlőrákkal. Kylie-nál szerencsére korai szakaszban fedezték fel a betegséget. Már meg is operálták, jó esélye van a teljes gyógyulásra. A másik neves sztárénekes, Anastacia (31) egy évig harcolt a mellrákkal. A műtétet nem lehetett elkerülni, megoperált melle 40 százalékkal kisebb lett az eredeti méreténél. Az operáció után kemoterápia következett, keserves mellékhatásokkal. Az énekesnő legyengült, depresszióssá vált, de nem adta fel. Amint a gyógyszeres kezelés véget ért, ismét műtét következett: egészséges mellét kellett kisebbre szabni, hogy ne legyen túl nagy az eltérés. 2004 elején gyógyulttá nyilvánították. Anastacia úgy rendelkezett, hogy daganata eltávolításáról készítsenek filmfelvételt. Ezzel akart erőt adni más nőknek, akik hasonló helyzetbe kerülnek. Ha látják, hogy a sztár is szenved, küzd a fájdalommal, talán könnyebben rászánják magukat az életmentő műtétre. Azt akarta bebizonyítani, hogy szenvedések árán, de leküzdhető a rák.

A másik neves sztárénekes, Anastacia (31) egy évig harcolt a mellrákkal. A műtétet nem lehetett elkerülni, megoperált melle 40 százalékkal kisebb lett az eredeti méreténél. Az operáció után kemoterápia következett, keserves mellékhatásokkal. Az énekesnő legyengült, depresszióssá vált, de nem adta fel. Amint a gyógyszeres kezelés véget ért, ismét műtét következett: egészséges mellét kellett kisebbre szabni, hogy ne legyen túl nagy az eltérés. 2004 elején gyógyulttá nyilvánították. Anastacia úgy rendelkezett, hogy daganata eltávolításáról készítsenek filmfelvételt. Ezzel akart erőt adni más nőknek, akik hasonló helyzetbe kerülnek. Ha látják, hogy a sztár is szenved, küzd a fájdalommal, talán könnyebben rászánják magukat az életmentő műtétre. Azt akarta bebizonyítani, hogy szenvedések árán, de leküzdhető a rák. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában