Ország-világ

2005.05.21. 00:00

Kétszáz éves lett a KFT együttes

Furcsa, meghökkentő, rendhagyó. Ilyeneket mondanak, amikor a KFT zenekar szóba kerül. Aki nem hiszi, járjon utána május 26-án a Gödörben.

Váczy András

A KFT nem csak úgy az égből pottyant. Attól lett, hogy a zenekari tagoknak közük volt egymáshoz. Bornai Tibor és Laár András például évek óta együtt zenélt több zenekarban. Alighanem soha nem lett volna KFT, ha egyszer Laár András el nem játssza Bornai Tibornak a Nem sikerült kikúrálni magam című dalt. És azt mondta, legyen a nevük Goldberger Kft. Így is lett, de Goldberger nélkül. Pinceklubokban próbáltak, gyakoroltak, muzsikáltak. Akkora sikerrel, hogy egyszer Karácsony János, az LGT szólógitárosa is lement meghallgatni őket. Következő koncertjükön pedig maga Presser Gábor:  – Legyen a KFT az előzenekarunk – mondta szűkszavúan. Ha nem is szedték szét a Loksi-rajongók, legalább eltűrték a Balaton-parti turnén őket.

Egy év múlva a Szkéné Színházban műfajilag vegyes kísérletezésbe fogtak. Noha nem oldották meg tökéletesen a művészeti ágak szervesülésének örök kérdését, legalább megtanulták a pantomimet. Amikor pedig eljött az igazság pillanata, jelentkeztek az 1981-es Táncdalfesztiválra. Persze mészfehérre mázolva a látványelem kidomborítása végett. Már ettől meghökkent a zsűri, daluk pedig annyira tetszett az ítészeknek, hogy nem merték beválogatni. Pedig úgy kellett volna a KFT-nek a hivatalos elismerés, mint egy falat kenyér. Nem politizáltak, de furaságuk gyanút keltett. Még az Ifjúsági Parkban sem léphettek fel. Egy megoldás létezett:  akit az akkori egy szál csatorna műsorán látni lehetett, annak semmiféle sorompó nem zárta el az útját. A KFT-ét sem. Mi több, megjelent első nagylemezük is. A négy fiút megismerte az ország.

Alig telt el két év, kijött az Üzenet a liftből/A fodrász című, két „A” oldalas album. Feltehetően irigységből ekkor politikai hecckampány indult a KFT ellen. „Állami újhullámosoknak” bélyegezték őket. Ez egyenlő volt azzal, hogy Kádár János és Aczél György sörözés közben találta ki a KFT-t a lázongó könnyűzenei szereplők bosszantására. Ebből ugyan egy szó sem volt igaz, a többség mégis elhitte. Erre lépni kellett. Ők a legbölcsebbet tették: egy árva szót sem szóltak. Helyette megcsinálták harmadik lemezüket, a Bál az Operában címűt. Borítóján számítógépes játékprogrammal. Méghozzá 1984-ben. Amikor még nem lehetett tudni, eszik vagy isszák-e a számítógépet. Persze könnyű volt a KFT-nek, hiszen Márton András dobos „bézikül” tanult. Ettől még jobban beindult a zenekar és csinált egy KFT-konyhaműsort. Összegyűjtötték Bornai és Laár költői termékének színe-javát, kiváltképp az ennivalóval kapcsolatos verseket. Olyanokat, mint az Eprekre tiprok címűt. Innen gyökerezik a L’art pour l’art nevű abszurd humorú csoport. Magát a konyhát a KFT-klubokban lehetett kóstolgatni, volt ott lógatott gombóc és egyéb lehetetlenségek ehetővé varázsolva.

És ha egy szekér megindul… De jó lenne külföldön turnézni, morfondíroztak az ötleten a fiúk. Az ám, de hogyan? Gondoltak egyet, összedobtak húszezer forintot, és kiküldték egyszemélyes képviselőként Márton Andrást Cannes-ba, a Midem Fesztiválra. Ő pedig szépen kijárta, hogy meghívják a KFT-t a Los Angeles-i Street Scene fesztiválra. Nagy sikerük volt, mindöszsze a balalajkát hiányolta a lelkes közönség…

Tíz év, hét lemez. Ekkor elfáradt a zenekar. Jobban mondva mindenki választott zenélés közben magának való utat és azt szerette volna járni. Nem az álságos búcsúkoncert-formációt, hanem az őszinte „szüneteltetési fellépést” választották. Állták a szavukat, legközelebb öt év múlva csaptak egy lemezbemutatóval összekötött bulit Bál az interneten címmel. 2001-ben jött meg a kedvük a KFT-seknek újra az együtt zenélésre. Két évig játszották a régi dalokat, aztán tavalyelőtt új lemezt adtak ki. Azóta járják az országot, oda mennek, ahol szívesen látják őket. Sok ilyen hely van, például a Gödör Klub az Erzsébet téren, ahol május 26-án lépnek fel. És most ott tartunk, hogy hamarosan újfent egy KFT-lemezzel bővül az albumsor. Ráadásul ünnepi lesz: ősszel mindannyian betöltik az ötvenedik életévüket. Vagyis: összesen kétszáz évesek lesznek.

A KTF csapata

Bornai Tibor Dráni: zongora, ének. Szólóban is sikeres szerző. 2001-ben az Év szövegírója. Morfondírozások címmel humoros, filozofikus könyvet írt. Laár András Náti: gitár, ének. Buddhista pap. Filozófiát és asztrológiát tanított. A L’art pour l’art abszurd humort játszó társulat alapítója. II. Lengyelfi Miklós: basszusgitár, bőgő, ének. 1992 óta a Zenészmagazin főszerkesztője. Neves énekesek kísérőzenekarának állandó tagja. Márton András Marcipán: dob, ének. Ötletgazdája és alapító-főszerkesztője a SzemTanú időutazó magazinnak. A Zöld Pardon programszerkesztője.

Váczy András A KTF csapata Bornai Tibor Dráni: zongora, ének. Szólóban is sikeres szerző. 2001-ben az Év szövegírója. Morfondírozások címmel humoros, filozofikus könyvet írt.

Laár András Náti: gitár, ének. Buddhista pap. Filozófiát és asztrológiát tanított. A L’art pour l’art abszurd humort játszó társulat alapítója.

II. Lengyelfi Miklós: basszusgitár, bőgő, ének. 1992 óta a Zenészmagazin főszerkesztője. Neves énekesek kísérőzenekarának állandó tagja.

Márton András Marcipán: dob, ének. Ötletgazdája és alapító-főszerkesztője a SzemTanú időutazó magazinnak. A Zöld Pardon programszerkesztője. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában