Ország-világ

2005.05.09. 00:00

Kiszűrik a járulékot nem fizetőket

Várhatóan ma hozza nyilvánosságra a kormányfő a százlépéses program egészségügyre vonatkozó részleteit.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Az alapellátáson felüli szolgáltatások esetében ellenőrzik majd, hogy befizették-e az egészségügyi járulékot
[/caption]A feladat látszólag egyszerű. Ne kapjon teljes körű egészségügyi ellátást az, aki után nem fizetnek tb-járulékot.  Ma mindössze 3,8 millió ember után róják le ezt a terhet. Ezen akar a jövőben változtatni a kormány.

Gyurcsány Ferenc pár hete egy orvoskongresszuson már vázolta a háromszintű modell felépítését. Az alapellátás maradna alapjog, ami mindenkinek járna. Ilyen a mentés, a sürgősségi, a közegészségügyi, az anyasági ellátás, a szolgáltatás. A mostanihoz hasonló második szintű ellátásban részesülnének a tb-járulékot befizetők. Végül a harmadik csomag tartalmazná a különleges igényeket kielégítő szolgáltatásokat, amelyekért kiegészítő biztosítást lehet kötni vagy zsebből fizetni. Lehetséges, hogy ebbe a körbe sorolják a balesetbiztosítást is.

A nem fizetők miatt kieső pénz óriási: ha 2004-ben csupán tíz százalékkal, tehát körülbelül 380 ezer ember járulékával lett volna több az egészségbiztosítás bevétele, az több mint 110 milliárd forinttal eredményezne nagyobb bevételt. Az Ernst and Young tanácsadó cég elemzése szerint ha csak a jelenlegi 57 ezer forint minimálbér alapján növekednének a járulékfizetések, az félmillió ember esetén 140 milliárdot meghaladó öszszegre rúgna.

Az elképzelések megvalósításához elengedhetetlen, hogy minden aktív korú állampolgár tb-befizetéseit ellenőrizzék. Ez nem csupán logikus, hanem látszólag egyszerű is: csak azt kell megnézni, hogy az egyéni „tb-számlákon” van-e befizetés. A valóság azonban az, hogy ma azt is csak találgatják a szakemberek, hányan nem fizetnek járulékot. A szám 200 és 800 ezer ember közt oszlik meg. Ennek oka, hogy az úgynevezett taj-kártya alanyi jogon jár mindenkinek, de a jelenlegi rendszerben azt nem tudják figyelemmel kísérni, hogy birtokosa javára folyamatosan érkezik-e járulék a tb kasszájába. Ennek naprakész nyomon követéséhez össze kellene kapcsolni a tb-t és a járulékokat beszedő APEH nyilvántartását. Ez mindenekelőtt adatvédelmi félelmeket kelt sokakban.

Szakemberek szerint a jelenlegi apparátus és ellenőrzési rendszer nem is tenné lehetővé több millió ember befizetéseinek naprakész nyilvántartását. Mert azt is meg kell nézni, hogy munkáltatója fizet-e, saját maga állja-e a teljes számlát, netán valamely hozzátartozója, s a rendszer jelezze, ha megszakad vagy elmarad az utalás. Változtatni kellene a munkáltatók bevallási rendjén is, hogy ne egyben fizessenek összes alkalmazottjuk után. Nem tudni, lesz-e átmeneti idő, afféle „amnesztia” azoknak, akik akár utólag is hajlandók lesznek rendezni elmaradásukat a tb-vel szemben.

Ha mindenkit sikerül bevonni a járulékfizetők körébe, akkor csökkenthetők a közterhek. Ez égetően fontos, hiszen a térségben kiugróan magasak a foglalkoztatás közterhei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában