Ország-világ

2005.05.17. 00:00

Látható lett a láthatatlan ember

A betegség felismerése fél gyógyulás. Szoros verseny zajlik a tudományos világban: különféle módszerek veselkednek egymásnak. Van egy sajátos köztük. Egy kis lépéssel a többiek előtt jár.

Váczy András

Tömegével jelentkeznek az emberek Szacsky Mihály szomatológus laboratóriumába azért, hogy „csodagépével” megvizsgálja őket. Pedig Szacsky tanár úr nem ígér senkinek csodás gyógyulást, még csak nem is gyógyít. Egyszerűen egy infrakamerával végigpásztázza a jelentkező testét, és a kapott adatokat elemezve javaslatot tesz, milyen orvoshoz érdemes fordulni. – Nincs ebben semmi trükk, semmi varázslat, csupán a biofizika törvényszerűségeit értelmezzük – mondja.

Dr. Szacsky Mihály 1979-ben került a Műegyetemre azzal a szándékkal, hogy a hallgatók számára egy állapotfelmérő programot dolgozzon ki. Mérték a mozgáskoordinációt, a testzsírtömeget, míg végül rájöttek, hogy  hiányzik a képalkotó rendszer. Másképpen: láthatóvá szerették volna tenni a test láthatatlan részeit. Ám egészséges fiatal embereket nem lehetett kitenni esetlegesen káros besugárzásoknak. Így hát a tanár úr és kutatócsoportja  a testhőmérséklet mérése felé fordult és másfél éves elméleti munka után kidolgozta a működőképes képalkotási rendszert. Egy infravörös sugárzásra érzékeny kamera lefényképezi az emberi testet, a testből áramló adatözönt pedig számítógépprogram dolgozza fel és értelmezi. Kísérleteik során meghökkentő jelenségekre bukkantak. Kiderült, hogy betegségek, kóros tünetek váltak láthatóvá.

– Fogom ezt a nejlonzacskót – mutatja ráutalásos mozdulattal Szacsky tanár úr. Beáll kamerája elé és arca elé emeli a zacskót. – Mit lát? – kérdezi, s már felel is. – Az arcomat. Pontosabban azt az egyszerű infrasugárzást „látni”, ami az arcomról a kamera felé sugárzik. A nejlon nem áll útjába. – Majd egy papírt vesz elő. Ujjait hozzáérinti. A fehér lapon vörös foltok bukkannak elő ott, ahol az ujjai felmelegítették a papírt. S azt követően is izzanak, hogy a kezét levette róla.

– A berendezés alkalmas arra, hogy a különböző frekvenciákon kisugárzott elektromágneses hullámokat felfogja. Így kapunk teljes képet az emberről. A gyulladásokat azonnal észre lehet venni, elég hozzá a normálishoz képest két század fok eltérés. Ráadásul olyan szubjektív jelenséget is láthatunk, mint például a fájdalom. Kutatási területük nem az orvostudomány. Ha azonban felmerül valamilyen betegség gyanúja, figyelmeztetik a megvizsgált személyt, hogy érdemes szakvizsgálatra mennie.

– Persze megvizsgáljuk betegeinket az orvosi kezelés után is. Két eset lehetséges. Vagy közöljük vele, hogy „orvosa önnel csodát tett, meggyógyult!”, vagy hümmögve felhívjuk a figyelmét, hogy érdemes lenne másik orvost választania. Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy orvosaink alkalmazzák a módszereinket. De ehhez még két dolog szükséges. Egyrészt nagyon pontosan meg kell érteniük a doktoroknak, mire is alkalmas ez a gép és mire nem. Ne sétáljunk bele abba csapdába, hogy többet várunk el, mint amit valójában ér. Másrészt ne felejtsük el, hogy még mindig kísérleti szakaszban vagyunk. Pontosan feltérképeztük a kutatási irányt.

Nyugat-európai és amerikai kollégák rendszeresen felkeresik Szacsky Mihályt. Óvatos kérdésekkel „kémkednek” a titok után. A budapesti egyetem ezen a területen legalább egy kis lépéssel megelőzi a világ hasonló témakörrel foglalkozó kutatóintézeteit. Szacsky tanár urat azonban nem könnyű falhoz állítani. – Félrevezetem őket – veszi tréfára és legyint. – Időnként elhúzzák előttem a mézesmadzagot. Hívnak külföldre kutatni. De én itt akarok dolgozni. – Körbemutat a túlzsúfolt helyiségben, ahol már a vakolat egy része is megadta magát a múló időnek. – Kutatási szempontból ez a hely maga a mámor. Ugyanis a kollégák zseniálisak. Ilyen bonyolult kutatást pedig csak olyan helyen lehet elvégezni, ahol jól képzett, összeszokott csapat dolgozik együtt.

Dr. Szacsky Mihály

Budapest, 1947. június 15. 1968: Várkonyi Zoltán, az Egri csillagok rendezője felkéri szakértőnek. Ezután 30 filmben tudományos tanácsadó 1979-től a Műegyetem szervetlen kémiai és fizikai-kémiai tanszékének munkatársa 1986–88: a Műegyetemen szomatológiát végez 1987-ben megvédi PhD-diplomáját Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar nukleáris technikai tanszékén dolgozik

Mi a szomatológia?

A módszer alapja az a fizikai tény, hogy minden test elektromágneses hullámokat bocsát ki magából. Ezek szobahőmérséklet körül vizsgálva, az infravörös tartományba esnek. Az orvosi képalkotási eljárásoktól (röntgen, ultrahang stb.) eltérően ennél a vizsgálatnál külön jeladó nincs. Maga az emberi szervezet szolgáltatja a hosszúhullámú, infravörös sugárzást, amely érzékeny detektorral nagy felbontású képpé alakítható. A felvételeken jól elkülöníthető a szervek kiegyensúlyozott működése, valamint a betegségek jelenléte. A vizsgáló eljárás károsító sugárzásokat nem alkalmaz. Egy szúnyogcsípés is pontosan látszik a felvételen.

1968: Várkonyi Zoltán, az Egri csillagok rendezője felkéri szakértőnek. Ezután 30 filmben tudományos tanácsadó

1979-tŐl a Műegyetem szervetlen kémiai és fizikai-kémiai tanszékének munkatársa

1986–88: a Műegyetemen szomatológiát végez

1987-ben megvédi PhD-diplomáját

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar nukleáris technikai tanszékén dolgozik Mi a szomatológia? A módszer alapja az a fizikai tény, hogy minden test elektromágneses hullámokat bocsát ki magából. Ezek szobahőmérséklet körül vizsgálva, az infravörös tartományba esnek.

Az orvosi képalkotási eljárásoktól (röntgen, ultrahang stb.) eltérően ennél a vizsgálatnál külön jeladó nincs. Maga az emberi szervezet szolgáltatja a hosszúhullámú, infravörös sugárzást, amely érzékeny detektorral nagy felbontású képpé alakítható. A felvételeken jól elkülöníthető a szervek kiegyensúlyozott működése, valamint a betegségek jelenléte. A vizsgáló eljárás károsító sugárzásokat nem alkalmaz. Egy szúnyogcsípés is pontosan látszik a felvételen. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában