Ország-világ

2005.05.14. 08:45

Nekünk papírból is megy

Nem kötelező a légiirányítók szimulátoros felkészítése. A repülésirányítást papírból is meg lehet tanulni – mondta lapunknak Mudra István, a HungaroControl igazgatója. A magyar légiirányítás csütörtök éjjel állt át az új légtérrendre.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A HungaroControl vezetői tegnap sajtótájékoztatón ismertették a csütörtök hajnalban életbe lépett légiirányítási rendszer eddigi tapasztalatait
[/caption]A Reggel tegnapi számában egy neve elhallgatását kérő irányító komolytalannak nevezte felkészítésüket az új repülésirányítási rendszerre. Elmondta, ő egyetlen percet sem töltött a szimulátor előtt, az állomány kilencven százalékának pedig negyenöt perces kiképzés jutott. Mudra István szerint felesleges hangulatkeltés zajlik az ügyben.

– A szimulátor csak egy pluszt jelent a felkészítésben – mondta lapunknak az igazgató. – A repülésirányítást papírból is meg lehet tanulni. Miután azonban rendelkezünk egy ilyen berendezéssel, munkatársainknak adott ez a lehetőség. Elképzelhető, hogy egyesek kevesebb ilyen gyakorlaton vettek részt, ugyanakkor a legérintettebb területen dolgozók több tíz órát töltöttek a szimulátor előtt. Aki eddig szabadság vagy betegség miatt nem vette igénybe, a következő napokban pótolhatja a lemaradást – tette hozzá.

Tegnapi számunkban a légiirányító azt is elmondta, hogy a munkatechnológiai ismereteket felmérő vizsgán egy osztályvezető lediktálta a válaszokat. Szerinte a HungaroControl így akarja felkészítésük eredményességét bizonyítani. – Értelmetlennek tűnik ez az állítás – mondta Mudra István. – Felkészületlenül ugyanis senki sem merné a feladatát ellátni. Elismerem, hogy a vizsga konzultatív jellegű, de ez nem jelenti azt, hogy a felmérésen a válaszokat is megadjuk.

Az új légtérrendre csütörtök éjjel állt át a HungaroControl. Aznap teljes hírzárlatot rendeltek el. Mindössze annyit közöltek, hogy az átállás teljesen zökkenőmentes volt. Lapunk ezzel szemben megírta, hogy több mint húsz hibára bukkantak az új rendszerben. Pulics Gábor, a Malév Rt. repülési igazgatója tegnap elismerte, hogy valóban voltak hiányosságok. – Elsősorban a számítógépes adatállományban kellett pontosításokat végeznünk – mondta Pulics. – Ez azonban semmilyen fennakadást nem okozott a légi közlekedésben. A HungaroControl szerint a légtér biztonságát egyáltalán nem veszélyezteti az új rend. Még az sem okoz problémát, hogy az eddigiekkel ellentétben a felszálló gépek ezentúl a táborfalvai lőtér felett húznak el.

– Folyamatos egyeztetést tartottunk a légifolyosók kijelöléséről – mondta lapunknak Zoltán János, a Katonai Légügyi Hivatal alezredese. – Gyakorlatozás előtt minden esetben értesítjük a polgári légiirányítást, így az érintett időpontokban más útvonalra terelik a gépeket. Az új rendszer miatt ezentúl csak korlátozott mértékben lehet használni a hármashatárhegyi repülőteret. Az utasszállítók ugyanis keresztezik a sportrepülők útvonalait.

A nagyobb forgalom miatt változtattak

Az új légtérrend kialakítását a megnövekedett repülőforgalom tette szükségessé. Ennek köszönhetően több gépet rövidebb idő alatt tudnak fogadni Ferihegyen. Az rendszer lényegében egy olyan szabványt jelent, amelynek segítségével meghatározott pontok mentén közlekedhetnek a repülők. Korábban ugyanis a légiirányítók mindig az adott körülmények szerint módosították az útvonalakat. A most kialakított repülési pályákat betáplálták a repülőgépek számítógépeibe, ami jelentősen megkönnyíti számukra a közlekedést. Amennyiben az időjárási viszonyok szükségessé teszik, az irányítók bármikor visszaállhatnak a korábbi rendszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában