Ország-világ

2005.05.21. 00:00

Olcsó tej és hús külföldről

P. P.

A hazai termelők eddig is panaszkodtak amiatt, hogy a nagy áruházláncok nem vagy csak kis mértékben veszik át áruikat. Állításaikat most alátámasztja a Központi Statisztikai Hivatal legújabb jelentése is. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy a tejpiacon a korábbi 7–8 százalékról 13–15 százalékra emelkedett a behozott tejtermékek aránya – írta a Világgazdaság. Hasonló helyzet alakult ki a húsáruk terén is. Itt azért is nő a behozatal, mert az uniós országokban 10– 12 százalék az áfa, nálunk pedig 15. Hátrányt jelent a hazai cégeknek még, hogy a termékek előállítási költségei magasabbak a húsvizsgálati és a hulladék- megsemmisítési kiadások miatt.
A kereskedők és vendéglátók természetesen az élesedő árversenyre hivatkozva indokolják a külföldről származó áruk megvételét, hiszen ez saját nyereségességüket javítja. Döntésük persze nem róható fel mindaddig, amíg idehaza 15–20 százalékkal drágább a hús és a tej, egyes termékek esetében pedig csaknem 30 százalékkal. E negatív tendencia nemcsak a nagyobb áruházláncok esetében, hanem a kiskereskedelem berkeire nézve is igaz. A fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban állók – a kisebb szállítási távolságok miatt – szívesen vásárolnak a hazai termelőktől, de csak addig, amíg minden más szempontot is figyelembe véve megéri nekik. Példaként a Spar-hálózat említhető, mely épp most épít új húsüzemet Bicskén a magyar sertések feldolgozására.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában