Ország-világ

2005.05.03. 00:00

Ősszel a Nagykörúton fut a világrekorder villamos

Koós T.

A 2-es metró felújítási munkálatait május 11-én megkezdik, és órára lebontott ütemezéssel augusztus végéig befejezik. Ugyanúgy, mint tavaly, idén is autóbuszok közlekednek majd a metró útvonalán. Az idei feladat a tavalyinál sokkal nagyobb, mert ezzel párhuzamosan a szentendrei HÉV is leáll. Fel kell újítani a vasúti pályát és a biztonsági berendezéseket, mert ez évig szól a vonal üzemeltetési engedélye. Itt is autóbuszok szállítják majd az utasokat.

A helyzetet még az is bonyolítja, hogy ezzel egy időben újítják fel a Szentendrei utat is. Az iskolai szünet és a szabadságolások miatt a legtöbb vonalon csökken a forgalom. Az így felszabadult autóbuszokból 65 a HÉV, és 40 a metró vonalán szállítja majd az utasokat. Ez az autóbuszparknak csaknem tíz százaléka. Enyhíti az autóbuszgondokat, hogy még a nyár folyamán forgalomba áll száz klímaberendezéssel ellátott Volvo autóbusz. Szenzációszámba megy majd, amikor ősszel megjelennek a Nagykörúton a Bécs mellett gyártott, úgynevezett hernyóvillamosok. Hosszuk kétszer akkora, mint a most közlekedő csuklósoké. Méretük világrekordnak tekinthető, mert az eddig leghosszabb, negyvenméteres szerelvény Drezdában közlekedik, ez pedig ennél is hosszabb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában