Ország-világ

2005.05.21. 00:00

Schröder álmatlan éjszakái, feketednek a tartományok

Gyulay Zoltán

Németország jövője szempontjából sorsfordító tartományi választás lesz vasárnap Észak-Rajna-Vesztfáliában. A szavazópolgárok arról döntenek, hogy meghosszabbítják-e a szociáldemokraták mandátumát, vagy pedig tovább feketedik Németország térképe. Az elmúlt hónapokban ugyanis a tartományok egymás után állnak át a kereszténydemokraták oldalára. Egyedül Berlinben fordított a helyzet: a CDU-tól sikerült visszahódítania az SPD-nek a fővárost.
Joggal tölti álmatlanul tehát az éjszakáit Gerhard Schröder kancellár, hiszen jövőre általános választások lesznek az országban, s az elfordulás a szociáldemokratáktól jól érzékelhető folyamat. Schröder ugyanis szinte egyetlen választási ígéretét sem tudta megvalósítani. Az állástalanok mértéke történelmi magaslatokba szökkent, az államháztartás hiánya miatt pedig Brüsszel is intőt osztott ki neki. A gazdasági csoda neve az új évezredben Bajorország, ahol a kereszténydemokrata miniszterelnök, Edmund Stoiber ért el sikereket. Legutóbb ő volt Schröder kihívója, s alig maradt el mögötte. Vasárnap tehát akár a jövő évi választások kimenetele is eldőlhet, főleg akkor, ha a konzervatív oldalnak sikerül egy valóban hiteles és mindenki számára elfogadható kancellárjelöltet kiszemelnie. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában