Ország-világ

2005.05.27. 06:06

Szenzációs szívátültetés!

Jobban lett, tegnap délutánra már magához is tért az a hölgy beteg, akin szerdára virradóra Szegeden, a helyi egyetem szívsebészeti osztályán az első nem Budapesten végrehajtott szívátültetést végezték.

T. G.

A 32 éves fiatalasszony, akinek terhessége alatt lettek szívproblémái, már lekerült a lélegeztetőgépről, délután férje is meglátogathatta. Szabolcs Zoltán, a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikájának docense a Reggelnek elmondta, a véletlenen múlt, hogy szívet kaphatott az alig négy hete szült kismama. Az orvosok ugyanis éppen Budapesten készültek szervátültetésre, de mint a műtét előtt kiderült, a behívott beteg és a donor közötti jelentős súlykülönbség miatt nem lehetett elvégezni a tervezett műtétet. Ezalatt érkezett Szegedről a hívás, olyan páciensnek lenne szüksége szívre, aki nincs ugyan a transzplantációs várólistán, de a beavatkozás nélkül a hétvégét már aligha éli meg. Olyan beteg, aki befogadhatta volna a rendelkezésre álló szervet, nem szerepelt a listán, a szegedi kismamának azonban éppen megfelelt a szív, Szabolcs Zoltánék gyorsan határoztak: a műtéteket engedélyező nemzeti transzplantációs bizottság kihagyásával döntöttek a műtét elvégzése mellett.

A beavatkozás több szempontból egyedülálló: a beteget már nem lehetett szállítani – csak a gépek tartották életben –, a fővárosiak indultak Szegedre, ahol Bogáts Gábor szegedi főorvos irányításával éjjel fél egyre meg is operálták az asszonyt. Magyarországon az első szívátültetést 1992-ben végezték el, azóta 77 hasonló operációt hajtottak végre, a mostanit megelőzően valamennyit Budapesten. A szívműtöttek életkilátásai jók: például az első hazai páciens mindmáig jó egészségnek örvend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában