Ország-világ

2005.05.18. 00:00

Vigyázat, szökik a levegő!

Autónk nélkülözhetetlen alkatrésze a gumiabroncs. Ha kevés benne a levegő, nemcsak saját biztonságunkat veszélyeztetjük, hanem mások életét is.

Forrás: Auto Bild Magyarország

[caption id="" align="alignleft" width="232"] Elkerülhető a defekt, ha rendszeresen karbantartja az abroncsokat
[/caption]Nem kerül pénzbe, túl sok időbe vagy különösebb fáradtságba, hogy rendszeres időközönként megmérjük abroncsaink nyomását. Az autósok többsége mégis hajlamos megfeledkezni erről. Ha a gumik laposak, romlik az autó útfekvése. A köpenyek felszínén nem egyenletesen oszlik el a terhelés, aránytalanul nagy része jut az oldalfalakra. Azok nem bírják a végtelenségig, túlmelegszenek, gyengül a szerkezetük, és máris kész a defekt. Előfordul persze, hogy gondosan karbantartjuk az abroncsokat, mégis szökik belőlük a levegő. Nem kizárt, hogy pár száz forint és néhány óra ráfordításával magunk is úrrá lehetünk a gondon.

Ha megállapítottuk a levegő szökésének tényét, határozzuk meg, pontosan hol ereszt az abroncs. Lehet, hogy a szelep a ludas, de az sem kizárt, hogy az abroncs nem fekszik elég pontosan a felnin. Előfordul, hogy a rozsdás felni okozza az abroncs hibáját. A levegő távozásának helyét szappanos vízzel a legegyszerűbb megtalálni. A megjelenő buborékok elárulják, hol szorul az abroncs segítségre. A köpenyen keletkezett kis lyukat magunk is kijavíthatjuk, a nagyobb lyukakon csak szakszervizben tudnak segíteni. Ha az abroncs túl rossz állapotban van, nem érdemes rá költeni. Jobb, ha új garnitúrát veszünk.

A felni hibáját magunk is kijavíthatjuk, ha szakember segítsége nélkül sikerül eltávolítanunk az abroncsot. Ha a szelepnél tapasztalunk szivárgást, a betét cseréjét mi is meg tudjuk oldani. Szelepkészlet pár száz forintért minden autósboltban kapható. A javítás a gumiköpeny újrafújásával és újraszappanozásával ér véget. Ha nincs buborék, hatékony volt a javítás!

Jellegzetes hibák és kijavításuk lehetősége

1. Az abroncsba szorult szöget el tudjuk távolítani, az érdemi javítást viszont csak a szervizben tudják elvégezni. Mielőtt a kereket visszatennék, mindenképp ellenőrizzük, hogy meg- szűnt-e a szivárgás. 2. Ha a szelepre gyanakszunk, a szappanos víz megmutatja, jó nyomon járunk-e. Az autósboltokban vehető szelepkészletben található útmutató segítségével gyorsan kicserélhetjük a szelepbetétet. 3. A rozsdás részt csiszolóvászonnal fémtisztára, illetve egyenletesen simára kell csiszolni. Ezt követően a szemcséket le kell törölni, majd zsírtalanítani a festésre váró felületet. Csak így marad tartós a festék.

Forrás: Auto Bild Magyarország Jellegzetes hibák és kijavításuk lehetősége 1. Az abroncsba szorult szöget el tudjuk távolítani, az érdemi javítást viszont csak a szervizben tudják elvégezni. Mielőtt a kereket visszatennék, mindenképp ellenőrizzük, hogy meg- szűnt-e a szivárgás.

2. Ha a szelepre gyanakszunk, a szappanos víz megmutatja, jó nyomon járunk-e. Az autósboltokban vehető szelepkészletben található útmutató segítségével gyorsan kicserélhetjük a szelepbetétet.

3. A rozsdás részt csiszolóvászonnal fémtisztára, illetve egyenletesen simára kell csiszolni. Ezt követően a szemcséket le kell törölni, majd zsírtalanítani a festésre váró felületet. Csak így marad tartós a festék. Elkerülhető a defekt, ha rendszeresen karbantartja az abroncsokat -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában