Ország-világ

2005.06.20. 00:00

A katasztrófakár tetemes

A sok eső katasztrófához vezetett Mátrakeresztesen, de a minimális helyreállításhoz még 400 millió forint hiányzik. Pontosan annyi, mint amennyit a kormány utalt át a Belügyminisztérium vis maior tartalék keretének kiegészítésére.

Palásti Péter

Mint arról június 16-i lapszámunkban is beszámoltunk, a Nógrád megyei település a beígért 155 milliós kormányzati gyorssegélyből csak 120-at kapott meg eddig. A területfejlesztési tanácstól 270 milliót igényeltek, de csak a felét utalták át számukra. A közutak és a középületek rendbetételéhez, illetve az otthonaikat elveszítők támogatásához még minimum 400 millió forintra volna szükségük. Pontosan annyira, mint amenynyit az állami költségvetés céltartalékából – a heves esőzések után – átutaltak a Belügyminisztérium vis maior alapjának kiegészítésére.

A szóban forgó pénzügyi keretet ugyanis csak 243,9 millió forinttal töltötték fel egész évre. A kiegészítésnek köszönhetően sem érte el a teljes összeg a 644 milliót, ám ennek csaknem száz százalékát felhasználták már. A pénzből természetesen nem csak Mátrakeresztesnek jutott, hanem a hasonlóan szerencsétlenül járt nógrádi és borsodi településeknek is.

A keret tehát gyakorlatilag kimerült, ennek ellenére van remény. A Belügyminisztérium munkatársai ugyanis összegyűjtik a térség valamennyi kárigényét, s miután ellenőrizték azok jogosságát, újabb támogatást juttatnak az önkormányzatoknak. Ezek fedezetét az állami költségvetés 51,9 milliárdnyi általános tartalékából kívánják fedezni. A helyreállítási munkákat segíthetik még a területfejlesztési tanácsok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában