Ország-világ

2005.06.03. 00:40

Az alkotmányának Hollandia pofont adott, Lettország viszont támogatja

A francia és a holland „nem” után José Manuel Barroso, az unió kormányának számító brüsszeli bizottság elnöke elismerte, hogy a közösség nehéz időszak előtt áll. Hozzáfűzte azonban, hogy a válsághelyzetből ki lehet keveredni. Már a június 16–17-i csúcsértekezlet foglalkozik azzal, miként oldható meg a jelenlegi helyzet.

Toronyi A.

Fontos kérdés, hogy az unió mikor és milyen feltételekkel fogadhatja el a 2007 és 2013 közötti évekre szóló keretköltségvetését. A jóváhagyás a kelet-európai tagállamoknak minden eddiginél magasabb támogatási forrásokat jelenthet. Az alkotmány francia és holland elutasítása így közvetve Magyarországra is negatív hatással lehet. Egyes elemzők szerint azonban a sokak által drámainak tartott helyzet az új tagországok hasznára is válhat. A válság ugyanis arra ösztönözheti a kormányokat, hogy figyelmüket a gazdasági kérdésekre összpontosítsák, és felgyorsuljanak a fellendülést célzó, korábban elfogadott programok. A gyenge euró pedig az európai exportőröket segíti.

Az egyik szovjet utódállam, Lettország egyébként éppen tegnap emelte törvényerőre az EU alaptörvényét. A rigai parlamentben hetvenegyen szavaztak mellette, öten ellene. Huszonnégy törvényhozó tartózkodott, illetve távol maradt a voksolástól.

Orbán a „nemek”-ről

A Fidesz elnöke szerint Magyarország számára az üzenet kettős: ragaszkodni kell az euró bevezetésének eredeti határidejéhez, és meg kell akadályozni, hogy a gazdag tagországok a szavazás eredményére hivatkozva csökkentsék az újak támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában