Ország-világ

2005.06.07. 06:51

Az elmúlt két évszázad legkártékonyabb könyvei

Karl Marx és Friedrich Engels 1848-ban megjelent Kommunista kiáltványa az elmúlt két évszázad legkártékonyabb könyve. Ezt állítja egy 15 amerikai tudósból és közéleti személyiségből álló bizottság a Human Events című konzervatív hetilap felkérésére. Az ezüstérem Adolf Hitler Mein Kampfjának jutott, alig megelőzve Mao Ce-tung egykori kínai elnök „Kis piros könyvét”.

Cs. E.

A „történelmi máglyájára” szánt kiadványok után Alfred Kinsey A férfiak szexuális viselkedése című műve következik, amely 1948-ban egész Amerikát sokkolta; a szexológia megalapítója ma is közellenségnek számít az Egyesült Államok konzervatív gondolkodású köreiben. Az 5. helyre John Dewey amerikai szabad gondolkodó Demokrácia és nevelés című műve jutott, míg Marx A tőke című műve a hatodik.

Minden idők egyik legellentmondásosabb gondolkodója, Friedrich Nietzsche sem kerülhette el sorsát: 9. lett a Túl jón és rosszon című könyve; ebben alkotta meg az „emberfeletti ember” fogalmát, aki túllép a korábbi erkölcsi törvényeken, és fő mozgatóereje a hatalomvágy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában