Ország-világ

2005.06.28. 00:00

Először boldoggá avatják

Alig három hónap telt el a lengyel pápa halála óta, s máris megkezdődött a bonyolult eljárás az elhunyt főpásztor boldoggá avatása érdekében.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="155"] II. János Pált az ellene elkövetett merénylet után betegségek gyötörték
[/caption]A temetés után ilyen gyorsan még sohasem láttak hozzá a katolikus egyház történetében a ceremóniához. XVI. Benedek ennek érdekében változtatást eszközölt az előírásokon, amelyek egyébként ötéves várakozási időt írnak elő. Kivételt mindeddig csupán kalkuttai Teréz anyával tettek: az ő boldoggá avatási ügyével már halála után két évvel elkezdtek foglalkozni a vatikáni illetékesek.

II. János Pál esetében a hívők már a temetéssel egyidejűleg szorgalmazták a szentté avatást, ám ennek első része szükségszerűen a boldoggá avatás. Ehhez az szükséges, hogy a Vatikán két csodát hivatalosan elismerjen. Már hetek óta özönlenek a levelek és e-mailek a Vatikánba, amelyek a Karol Wojtyla által, halála után véghez vitt csodákról tudósítanak. A csodának minősülő tény természetfölöttiségének megállapítása rendkívül szigorú követelmények alapján történik. A boldoggá avatáshoz egy csodatétel bizonyítása elegendő. A szentté avatáshoz további még egy, a boldoggá avatás után tett csodát kell bizonyítani. A tanúkat a Slawomir Oder vezette teológusbizottság fogja meghallgatni. Egyszersmind górcső alá veszi az elhunyt szentatya egész életét, iratait.

[caption id="" align="alignleft" width="155"] XVI. Benedek az eljárás érdekében változtatott az egyházjogon
[/caption]Utóbbi azonban csak akkor lehetséges, ha nem hajtják végre a lengyel pápa végakaratát, amelyben írásos hagyatékának megsemmisítését kérte. Titkára, Stanislaw Dziwisz azonban méltatlannak tartja, hogy a tízezer oldalas feljegyzések a tűz martalékává váljanak. Ha megtörténik az avatás, a boldogot felveszik a szentek névjegyzékébe.

Pápai csodák

A II. János Pálnak tulajdonított csodatételeket már korábban elkezdték összegyűjteni a hívők. Íme közülük néhány a teljesség igénye nélkül: 1. A vak újra lát Puerto Ricót a pápa 1984-ben kereste fel. A repülőtéren odakísérték hozzá a 17 éves Lucia T.-t. A pápa rátette kezét a szemére. Mire a vak lány hazaért, visszanyerte látását. 2. Gyógyult rákbeteg 1979 márciusában kihallgatásán fogadta a pápa a rákbeteg Kay Kellyt. A liverpooli háziasszony szervezetéből hamarosan eltűntek a daganatok. 3. Focizó rokkant Sokan súlyosan megsérültek az 1980. évi olaszországi földrengésben. A szentatya meggyógyította Emilio Cecconit. A fejére tette a kezét, négy héttel később a 16 éves fiú felkelt kerekes székéből és futballozott. 4. Új életre keltett csecsemő Egy ír házaspárnak azt jósolták az orvosok, beteg gyerekük meg fog halni. Amikor a pápa Dublinba érkezett, odatartották elé a csöppséget. Az egyházfő megsimogatta, s a gyermek felgyógyult. 5. Járni tud a béna A Fülöp-szigeteki apáca balesetet szenvedett, 15 éve közlekedett rokkantkocsival. 1981-ben a pápa fejére tette a kezét. Madre Vangie néhány perccel később gyalog követte a pápát a tömegben. 6. Visszanyert életkedv A tízéves Stefania Mosca nem evett, nem beszélt. Miután a pápa megcsókolta a béna, magába roskadt kislányt, az visszanyerte életkedvét. 7. Felkelt az ágyból Két évtizede ápolták a balesetet szenvedett szerzetesnővért. A pápa 1986-ban meglátogatta és megáldotta Ofelia Trespalaciost. Az apáca hamarosan felkelt betegágyából. 8. Legyőzte a fehérvérűséget Mexikót 1990-ben kereste föl II. János Pál. Megáldotta a négyéves Heron Badillo Mirelest. A kisfiú hamarosan kigyógyult a fehérvérűségből. Az orvosok nem találtak magyarázatot a rejtélyes esetre.

a bonyolult eljárás az elhunyt főpásztor boldoggá avatása érdekében. Toronyi Attila Pápai csodák A II. János Pálnak tulajdonított csodatételeket már korábban elkezdték összegyűjteni a hívők. Íme közülük néhány

a teljesség igénye nélkül:

1. A vak újra lát

Puerto Ricót a pápa 1984-ben kereste fel. A repülőtéren odakísérték hozzá a 17 éves Lucia T.-t. A pápa rátette kezét a szemére. Mire a vak lány hazaért, visszanyerte látását.

2. Gyógyult rákbeteg

1979 márciusában kihallgatásán fogadta a pápa a rákbeteg Kay Kellyt. A liverpooli háziasszony szervezetéből hamarosan eltűntek a daganatok.

3. Focizó rokkant

Sokan súlyosan megsérültek

az 1980. évi olaszországi földrengésben. A szentatya meggyógyította Emilio Cecconit. A fejére tette a kezét, négy héttel később a 16 éves fiú felkelt kerekes székéből és futballozott.

4. Új életre keltett csecsemő

Egy ír házaspárnak azt jósolták az orvosok, beteg gyerekük meg fog halni. Amikor a pápa Dublinba érkezett, odatartották elé a csöppséget. Az egyházfő megsimogatta, s a gyermek

felgyógyult.

5. Járni tud a béna

A Fülöp-szigeteki apáca balesetet szenvedett, 15 éve közlekedett rokkantkocsival. 1981-ben a pápa fejére tette a kezét. Madre Vangie néhány perccel később gyalog követte a pápát a tömegben.

6. Visszanyert életkedv

A tízéves Stefania Mosca nem evett, nem beszélt. Miután

a pápa megcsókolta a béna, magába roskadt kislányt,

az visszanyerte életkedvét.

7. Felkelt az ágyból

Két évtizede ápolták a balesetet szenvedett szerzetesnővért. A pápa 1986-ban meglátogatta és megáldotta Ofelia Trespalaciost. Az apáca hamarosan felkelt betegágyából.

8. Legyőzte a fehérvérűséget Mexikót 1990-ben kereste föl

II. János Pál. Megáldotta a négyéves Heron Badillo Mirelest. A kisfiú hamarosan kigyógyult a fehérvérűségből. Az orvosok nem találtak magyarázatot a rejtélyes esetre. II. János Pált az ellene elkövetett merénylet után betegségek gyötörték XVI. Benedek az eljárás érdekében változtatott az egyházjogon -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában